»Premalo nas je, da bi si lahko privoščili povprečje. Premalo nas je, da bi bili videni v povprečju. Zato moramo biti realni in si želeti nemogoče,« je v nagovoru po uradnem prevzemu dolžnosti zbranim gostom, med katerimi je bil tudi predsednik državnega zbora Dejan Židan, dejal Kačič.

Osrednji govornik inavguracije je bil svetovalec predsednika republike Boštjan Žekš, ki je poudaril, da je zagotovo pomembno, kdo in kako vodi univerzo, zato je inavguracija novega rektorja vedno pomemben dogodek. Sicer pa so po njegovem mnenju pri ustaljenih univerzah, kakršna je tudi mariborska, glavni cilji že dogovorjeni in znani.

»To so kakovostno raziskovalno delo, dobra pedagoška dejavnost, skrb za študente, dobre povezave z drugimi slovenskimi univerzami, aktivno mednarodno sodelovanje in dobre komunikacije z oblastmi. Pomembno pa je, kako se teži k tem ciljem. Tako da se sliši vsak glas na univerzi ter da se na koncu sprejme večinska odločitev, ki se je potem vsi zavedajo in držijo,« je dejal Žekš in Kačiču v luči nekaterih preteklih dogodkov pri vodenju zaželel mirnega morja in enakomernega vetra.

Nasledil Igorja Tičarja

Novi, deveti po vrsti, rektor mariborske univerze je rojen leta 1961 v Mariboru, prihaja s fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, kjer je kot redni profesor zaposlen od leta 2003 in predava na študijskih programih elektrotehnike in telekomunikacij.

Rektor je postal po predčasnih volitvah sredi junija, na katerih je v drugem krogu za las premagal tekmeca Žana Jana Oplotnika. Kačič je prejel 51,9 odstotka, Oplotnik pa 48,1 odstotka glasov.

Novega akademskega starešino je bilo treba izvoliti po tistem, ko je bil dotedanji rektor Igor Tičar prisiljen predčasno zapustiti funkcijo zaradi odhoda v pokoj. Funkcijo je zapustil konec lanskega leta, odtlej pa so univerzitetne posle vodili prorektorji.