Hisense je v lastništvo Gorenja vstopil maja kot najbolj ugodni ponudnik v postopku iskanja strateškega partnerja za velenjsko družbo, v prevzemni ponudbi, ki je trajala od 29. maja do 26. junija, pa je lastniški delež povečal na 95,42 odstotka. Za vsako delnico je ponudil 12 evrov, toliko bo zdaj plačal tudi lastnikom 4,58 odstotka oz. skupno nekaj manj kot 1,12 milijona delnic, ki jih še nima v lasti, kažejo sklepi današnje skupščine, ki jih je Gorenje objavilo na spletni strani Ljubljanske borze.

Prav tako je skupščina, ki se je odvila v Velenju, potrdila umik delnic Gorenja z ljubljanske in varšavske borze. Seznanila se je z odstopom članov nadzornega sveta Corinne Claudie Graf, Bernarda Charlesa Pasquierja, Mihe Košaka in Bachtiarja Djalila. Novi člani nadzornega sveta so postali Yeguo Tang, Shaoquian Jia, Huizhong Dai, Caixia Chen, Yuling Gao, Xin Liu ter Wenzhong Liu.

Skupščina je odločila tudi, da se osnovni kapital družbe Gorenje z umikom lastnih delnic zmanjša za dobrega pol milijona evrov na 101,416 milijona evrov. Namen zmanjšanja osnovnega kapitala je povečanje donosnosti lastniškega kapitala Gorenja. Delo revizorja pa bo za finančno leto opravila družba Baker Tilly Evidas. Izpodbojne tožbe niso bile napovedane, so še sporočili iz Gorenja.

Analitiki: Umik Gorenja nič dobrega za borzo

Umik delnic Gorenja iz trgovanja, po mnenju analitikov ne pomeni nič dobrega za Ljubljansko borzo. Vlagatelji že zdaj niso imeli velike izbire vrednostnih papirjev, z umikom Gorenja pa se bo ta izbor še zožil, pravijo.

Z Gorenjevimi delnicami se je na Ljubljanski borzi začelo trgovati 2. junija 1998, ko so bili njegovi največji lastniki še zaposleni, bivši zaposleni in upokojenci s skupaj 32-odstotnim lastniški deležem. Dobrih 20 let pozneje Gorenje prehaja v 100-odstotno lastništvo kitajske skupine Hisense, njegove delnice pa se umikajo tako z borze v Ljubljani kot Varšavi, kjer se je začelo z njimi trgovati 30. decembra 2013.

Na Ljubljanski borzi so Gorenjeve delnice po podatkih za leto 2017 na sedmem mestu po obsegu trgovanja. »Z umikom delnic z Ljubljanske borze se bo zožil že tako majhen izbor, predvsem za tuje in institucionalne vlagatelje, ki potrebujejo večjo likvidnost,« je komentiral Sašo Stanovnik iz Alta skladov.