Selektor reprezentance Andrej Hauptman je na novinarski konferenci uradno potrdil nastopajoče na cestni dirki svetovnega prvenstva v Innsbrucku. Hauptman je tudi potrdil, da bo v vožnji na čas nastopil le Jan Tratnik, ki bo poskušal nadgraditi odlično lansko predstavo v tej disciplini.

O ciljih reprezentance je Hauptman dejal, da je ponosen, da bo Slovenija na dirki nastopila z maksimalnim številom tekmovalcev in opozoril, da jih čaka zelo zahtevna preizkušnja. Posebej bo peklenski zadnji krog, kjer tekmovalce čaka več kot kilometer dolg vzpon, ki na nekaterih mestih doseže 28 odstotni naklon. Ob koncu pa dodal, da je na enodnevnih dirkah mogoče prav vse.

Najboljši slovenski kolesar, ki je ta hip uvrščen med najboljših deset kolesarjev na svetu je bil na novinarski konferenci še malo zadržan. »Vsi gremo lahko sproščeni na štart dirke. Tudi sam sem počaščen, da bom lahko nastopil v dresu slovenske reprezentance in dirkal skupaj s sedmimi prijatelji,« je dejal Roglič.

Med mlajšimi člani ima za seboj odlično sezono Tadej Pogačar, kar se zaveda tudi selektor reprezentance Martin Hvastija. »Tadej sodi med najboljše v svoji kategoriji. Ni edini favorit, čeprav je zmagal na dirki miru in dirki l'Avenir. Pridejo tudi kolesarji, ki so leto, dve starejši in jih na teh dirkah ni bilo. Pridejo ekipe s kolesarji, ki dirkajo drugje, tudi v svetovni seriji. Nanj pa resno računamo,« je o Pogačarjevih možnostih povedal Hvastija.

Svetovno prvenstvo cilj že pred začetkom sezone

Roglič je že pred začetkom sezone svetovno prvenstvo postavil za pomemben cilj sezone. Po končani dirki po Franciji, ki jo je končal na skupnem 4. mestu, je vse moči usmeril na pripravo na svetovno prvenstvo, kjer pa bo nastopil le na cestni dirki in ne bo branil srebrne medalje v vožnji na čas.

Roglič je v pripravah na dirko že večkrat pripeljal zahteven krog, ki kolesarje čaka v Innsbrucku, tam pa je opravil tudi višinske priprave. V sklopu priprav je tudi odpeljal dirko po Britaniji, ki jo je končal na skupno tretjem mestu in nakazal, da na SP od njega lahko pričakujemo vrhunsko uvrstitev. Kljub dobro izpeljanemu ekipnemu kronometruna dirki po Britaniji, pa ostaja pri prvotni odločitvi, da srebra ne bo branil. »Ostajam pri tej odločitvi. Grem samo na cestno dirko. Na dirki po Britaniji je bil 14-kilometrski kronometer, ki je bil precej specifičen. Ni imel veliko skupnega s kronometrom, ki čaka tekmovalce na SP,« je nedavno dejal.

Kdo bo pomagal Rogliču?

Selektor reprezentance Andrej Hauptman je na novinarski konferenci uradno predstavil ekipo, ki bo Rogliču poizkušala pomagati do vrhunske uvrstitve. Osem kolesarjev, ki bodo 30. septembra nastopili na cestni dirki je selektorjevo izbiro sicer že poznala. Rogličev prvi pomočnik bo Matej Mohorič, ki ima za seboj odlično sezono, poleg njega pa bodo na štartu dirke še Jan Tratnik, Jan Polanc, Grega Bole, Simon Špilak, Domen Novak in Luka Pibernik.