Še nekaj dni nazaj je bila 51-letna Christine Blasey Ford, profesorica klinične psihologije na kalifornijski univerzi Palo Alto, širši ameriški javnosti neznana. Zdaj pa nenadoma kaže, da bi lahko sesula kandidata za vrhovnega sodnika, s tem pa tudi veliko upanje desnice po dolgotrajnejši konservativni prevladi v najvišjem sodnem organu države.

53-letni Brett Kavanaugh, trenutno sodnik zveznega prizivnega sodišča, je precej zanesljivo stopal proti potrditvi za položaj vrhovnega sodnika, na katerega ga je predlagal predsednik Donald Trump. Resda so bili demokrati med tridnevnim zaslišanjem v senatnem odboru za pravosodje zelo glasni z obtožbami, da vlada skriva dokumente o Kavanaughu iz časov, ko je delal v administraciji Georgea W. Busha, ali da bo pomagal razveljaviti pravico do splava. A ko se je zaslišanje 7. septembra končalo, je kazalo, da ga bodo podprli vsi republikanci, kar bi zadoščalo. Glasovanje je bilo predvideno za pojutrišnjem. Potem pa je nenadoma udaril škandal.

Obtožbe in zanikanje

Prejšnji petek je revija The New Yorker objavila eksplozivno zgodbo neimenovane ženske. Šest dni, preden bi moral dočakati višek kariere, je Kavanaugha doletela obtožba, da jo je pred desetletji, v srednji šoli, kot sedemnajstletnik poskušal posiliti. Tedaj petnajstletno punco naj bi prisilno zvlekel v sobo in na posteljo, se usedel nanjo in jo poskušal sleči, a naj bi imel veliko težav zaradi opitosti. Zraven naj bi bil njegov prijatelj, ki je dal glasbo tako naglas, da je preglasila vpitje, obenem pa ji je usta pokril z roko. Šele ko je prijatelj skočil na posteljo, pri čemer je Kavanaugh izgubil ravnotežje, ji je uspelo zbežati, trdi.

»Te obtožbe odločno zanikam. Tega nisem počel ne v srednji šoli ne kdaj koli drugič,« je Kavanaugh zapisal v izjavi, ki jo je v petek objavila Bela hiša. Aktivistične skupine so takoj zahtevale njegov odstop, republikanci pa so zbrali pisno podporo 65 žensk, ki so Kavanaugha poznale v času šolanja na fantovski jezuitski srednji šoli v Marylandu. Republikanski senatorji so ostali previdni. Omenjali so, da je moral Kavanaugh zaradi preteklih funkcij skozi mnoga preverjanja, ki niso pokazala nič spornega.

Prestala test z detektorjem laži

A s tem stopnjevanja drame še ni bilo konec. Christine Blasey Ford se je javnosti razkrila in dala intervju časniku Washington Post. Vprašali so jo, zakaj do zdaj ni spregovorila. Dejala je, da je o dogodku govorila na skupinskih terapijah leta 2012, saj je dolga leta čutila psihične posledice, ni pa takrat povedala imena sodnika. Zdaj naj bi jo medijska izpostavljenost Kavanaugha ob kandidaturi za vrhovnega sodnika pretresla in začutila je državljansko odgovornost, da spregovori, je dejala za časnik Washington Post, ki je opravil tudi test z detektorjem laži s pomočjo bivšega agenta FBI. Test je prestala.

Oba sta pripravljena pričati

Odvetnik Blasey-Fordove je dejal, da je pripravljena o vsem pričati tudi pred senatom. In nato je enako sporočil še Kavanaugh, ki obtožbe še naprej odločno zavrača, enako njegov prijatelj Mark Judge. Obeta se zelo pestro dogajanje in kot kaže, bodo republikanci vendarle prestavili glasovanje, saj pobude o tem zdaj prihajajo iz njihovih vrst. Vprašanje je zanje politično silno občutljivo zaradi novembrskih kongresnih volitev, kjer bi lahko bili ob glasove žensk, če bi ob trditvah Blasey-Fordove samo zamahnili z roko – sploh zato, ker je zaradi kampanje Me Too (Tudi jaz) javnost na to še občutljivejša.

Vprašanje pa ostaja, kako sploh izvedeti, kdo govori resnico, in ali ne bo šlo za besedo proti besedi. FBI je nakazal, da preiskave dogodkov izpred 35 let ne bo. Kakor koli se škandal zaplete, pa je Kavanaugh oslabljen, tudi če ga potrdijo. Obtožbe Fordove bodo namreč dajale krila kritikom ob vsaki njegovi razsodbi, predvsem če bo kakor koli povezana s pravicami žensk. S pravico do splava, na primer.