Na ulicah Barcelone se je danes dopoldne zbralo več tisoč ljudi, ki so protestirali proti domnevni zlorabi jezika s strani separatistov. Ogorčeni so, ker separatistična regionalna vlada ne le da daje prednost katalonščini kot uradnemu jeziku v tej pokrajini, ampak španščino v katalonskih šolah degradira v neke vrste tuji jezik, saj naj bi ji bilo namenjenih enako število šolskih ur kot angleščini.

Zaključna prireditev naj bi potekala opoldne na trgu Sant Jaume, a se je prek družbenih omrežij spontano mobiliziral tako imenovani Odbor za zaščito republike, ki zastopa separatiste, ter zasedel trg in oder, ki je bil sicer pripravljen za nasprotnike neodvisnosti Katalonije.

Policija se je zbala, da bi prišlo do spopadov med obema taboroma, zato je tik pred prihodom protestnega pohoda na trg Sant Jaume prepričala njegove organizatorje, zbrane pod geslom Govorimo špansko, da so spremenili smer in kraj zaključne prireditve.

V prihodnjih dveh tednih so napovedane različne protestne akcije zagovornikov neodvisnosti Katalonije.

Regija s 7,5 milijona prebivalcev je neodvisnost enostransko razglasila konec oktobra 2017, potem ko je 1. oktobra izvedla referendum, na katerem so volivci podprli neodvisnost. Osrednja španska vlada je po razglasitvi neodvisnosti prevzela upravljanje regije. Politična kriza se je končala junija letos, ko je prisegla nova katalonska vlada, ki se je zavzela za dialog z Madridom.