Na peščeni progi v Assnu (na dirkališču za cestne dirke v motociklizmu jo vsako leto zgradijo le za preizkušnjo svetovnega prvenstva v motokrosu) je bil v kvalifikacijah najhitrejši Herlings pred Italijanom Antoniom Cairolijem, peti pa je bil Tim Gajser. Herlings je pred domačimi gledalci za premierni naslov svetovnega prvaka potreboval le pet točk, že v prvi vožnji pa je bil premočan za vse tekmece, osvojil 25 točk in Assen je tudi letos – tako kot že v minuli sezoni, ko je na predzadnji dirki predčasno postal prvak Cairoli in lovoriko prevzel od Gajserja – okronal najboljšega motokrosista na svetu. »To je sanjski razplet sezone in moje dosedanje kariere. Postal sem svetovni prvak, in to pred domačimi gledalci. Noro,« je bil že po prvi vožnji navdušen 24-letni Jeffrey Herlings.

Na prvi progi je Gajser osvojil četrto mesto in si privozil 18 točk, njegov glavni tekmec za končno tretje mesto v skupnem seštevku sezone, Belgijec Clement Desalle, pa 12 za deveto. Slovenski šampion iz Pečk pri Makolah se je tako v točkovanju za SP Desallu po »prvem polčasu« dirke na Nizozemskem približal na 22 točk. Čeprav je bil Herlings že prvak, je tudi v drugi vožnji pokazal svoje mojstrstvo. Kljub padcu je bil znova najhitrejši in je tako dobil že 31. posamično vožnjo v sezoni in 15. zapored, za nameček pa je z 883 točkami v sezoni postavil absolutni svetovni rekord v razredu MXGP.

Gajser, svetovni prvak iz leta 2016, je bil na drugi progi za mesto slabši kot v prvi in jo je končal na petem mestu, za katerega je dobil 16 točk. Desalle je bil tudi tokrat slabši od 22-letnega Slovenca, saj je vožnjo končal na sedmem mestu (14 točk), tako da je Gajser zaostanek za njim zmanjšal še za dodatni dve točki. Pred zadnjo dirko v letošnji sezoni, ki bo v nedeljo, 30. septembra, v Imoli za veliko nagrado Italije, četrtouvrščeni Gajser v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo za tretjeuvrščenim Desallom zaostaja za dvajset točk, na sklepni preizkušnji sezone pri naših zahodnih sosedih pa je v dveh vožnjah skupaj na razpolago še 50 točk. Včeraj je na zadnji dirki EP v razredu EMX vozil tudi Jan Pancar in dirko brez točk končal na 31. mestu, v skupnem seštevku pa je sezono končal na 34.