Na Kosovu okoli 40.000 ljudi prejema pokojninske dodatke za vojne veterane, a tožilstvo trdi, da se jih polovica nikoli ni borila v vojni s Srbijo med letoma 1998 in 1999.

Med obtoženimi za omenjeno prevaro sta tudi kosovski minister za varnostne sile Rrustem Berisha in njegov namestnik Agim Ceku, ki je bil od leta 2006 do 2008 kosovski premier. Ceku je sicer vodja komisije, ki pregleduje vloge za pokojnine vojnih veteranov.

Neupravičeno izplačanih 68 milijonov evrov

Kot je za tiskovno agencijo Reuters dejal tožilec Aleksander Lumezi, lahko na podlagi doslej zbranih dokazov trdijo, da je bil državni proračun zaradi neupravičeno izplačanih veteranskih pokojnin oškodovan za 68 milijonov evrov.

Mednarodni denarni sklad je Kosovo že večkrat opozoril, da bo njihov program pokojnin za veterane resno ogrozil proračun države.

Ceku, kot tudi večina kosovske politične elite, so se borili za osamosvojitev Kosova, zaradi česar jih državljani cenijo, to pa tudi otežuje kakršnekoli preiskave proti njim. Eden od vpletenih tožilcev je zbežal v ZDA, ker da je prejel grožnje v zvezi s primerom, dodaja Reuters.