Vodstvo podjetja Kemis je Vrhničane povabilo na dan odprtih vrat. Približno dvajset ljudi si je s Kemisovega dvorišča ogledovalo, kako je predelovalec odpadkov po požaru prenovil stavbo, medtem ko sta nekdanji direktor in zdajšnji prokurist Emil Nanut ter aktualni direktor Boštjan Šimenc razlagala, kaj vse so sanirali, kakšne izboljšave požarne varnosti so namestili, kako delujejo lovilni bazeni, protipožarne stene, avtomatska gasilna naprava in podobno. Nekatere je bolj zanimalo, ali bo Kemis ostal na Vrhniki. Znano je, da se za njegov odhod zavzema več civilnih iniciativ in da si tega želi tudi večina občinskih svetnikov, ki so lani sprejeli sklep, da podjetje na Vrhniki ni več zaželeno, več svetnikov pa je nazadnje nestrinjanje s Kemisovim delovanjem v njihovi občini izrazilo na julijski seji. Kljub temu vodstvo Kemisa vztraja, da ne bodo zapustili kraja trenutnega delovanja.

Kot smo poročali, je območna enota inšpektorata za okolje in prostor v Novi Gorici izdala odločbo, v kateri Kemisu očita, da je v dveh točkah kršil okoljevarstveno dovoljenje, obenem pa je podjetju in Nanutu naložila visoko globo. Kemis se je pritožil in še čaka na odločitev drugostopenjskega organa. Direktorja Šimenca smo vprašali, ali bo Kemis odšel z Vrhnike, če bo odločitev obveljala tudi po pravnomočnosti. »Ne,« je odgovoril in dodal, da je to vprašanje za Gorenje, lastnika Kemisa. Če bo obveljala odločba s prve stopnje, Kemisu s pravnega vidika res ne bo treba zapreti vrat, kajti okoljevarstvenega dovoljenja ne vzame sodišče, ampak agencija za okolje na predlog inšpektorata.

Direktor Šimenc ne namerava zapreti podjetja

Toda ob tem se postavlja vprašanje legitimnosti delovanja Kemisa glede na to, da mu nasprotujejo Vrhničani, da tudi direktor agencije za okolje Joško Knez meni, da so kršili okoljevarstveno dovoljenje, in da bi v tem primeru enako menilo tudi sodišče. »Podjetja ne bomo zaprli, ker po našem mnenju nismo naredili ničesar v nasprotju z zakonodajo. Pritožili smo se zoper odločbo inšpektorata, ker smo prepričani, da nismo kršili okoljevarstvenega dovoljenja. Torej smo prepričani tudi, da kazni ne bomo dobili in da nam ne bo dokazana nobena kršitev,« je dodal Šimenc.

Kot pravi novi direktor, je ena od njegovih nalog izboljšanje javnega mnenja. »V trenutku, ko nas bodo krajani sprejeli oziroma nas vsaj ne bodo blatili, se bo mnenje občinskega sveta spremenilo,« je dejal. Toda v skoraj letu in pol se ta sprememba ni zgodila. Eden od občanov je Šimenca vprašal, ali bodo zapustili Vrhniko, če jim ne bo uspelo prepričati občanov in mestnih svetnikov. »Če nam ne bo uspelo, se bomo o tem odločali takrat, ko bomo ugotovili, da nam ni uspelo. Zdaj smo prepričani, da nam bo.« Dodali smo vprašanje, v kakšnem času naj bi jim to uspelo. »Nimam postavljenega roka,« je odvrnil.