Medtem ko se v nekaterih mestnih občinah že tare kandidatov, ki so napovedali naskok na županski položaj na prihajajočih lokalnih volitvah, je v Ljubljani znan šele prvi kandidat. Danes je kandidaturo napovedal trenutni župan Zoran Janković, kar pa ni bilo presenečenje, saj Janković z ničimer ni nakazoval, da se novembra namerava posloviti z magistrata.

Janković, ki Ljubljani županuje od leta 2006, je dejal, da se je za vnovično kandidaturo odločil iz več razlogov. Eden od teh je po Jankovićevih besedah »velika želja prebivalcev Ljubljane, ki so pozivali k ponovni kandidaturi«. Kot drug razlog je Janković navedel »izjemno ekipo, ki je zaslužna za več kot 2000 izvedenih projektov,« in hitro dodal, da govori o vseh 12.000 zaposlenih v veliki mestni družini ter o mestnih svetnikih. Pri tem se je obregnil ob pogoste kritike opozicije, da so svetniki Liste Zorana Jankovića v mestnem svetu »molčeča večina«, in pripomnil, da so njegovi svetniki svoje delo »opravili na odborih, ne pa tam, kjer so bile kamere«.

Stranke iz mestnega sveta še brez protikandidatov

Uradno smo želeli preveriti, koga (če sploh koga) bodo v bitko z Jankovićem poslale stranke, ki trenutno sestavljajo ljubljanski mestni svet. Predsednik lokalnega ljubljanskega odbora SDS Anže Logar in predsednica mestnega odbora NSi Mojca Kucler Dolinar sta povedala, da imajo trenutno še odprte kandidacijske postopke, zato kandidatov še niso izbrali. Podobno je povedal Simon Maljevac iz Levice. Navedena trojica ni želela potrditi, ali bodo zagotovo imeli lastnega kandidata. »Kot vladna stranka si ne moremo privoščiti, da v tako velikem mestu ne bi imeli županskega kandidata,« pa je zatrdil podpredsednik lokalnega odbora SMC Matej Javornik in povedal, da bodo ime svojega kandidata sporočili do predvidoma 15. oktobra. Zadnji rok za vložitev kandidatur pri občinski volilni komisiji je 18. oktober.

»Pri nas je še vse odprto, vendar bomo sedaj intenzivno začeli uradne postopke izbora,« je dejal predsednik mestnega odbora SLS Janez Žagar. Povedal je, da se sicer nagibajo h kandidaturi nekoga iz lastnih vrst, a da so vendarle odprti tudi do možnosti podpore tujega kandidata, če bi ocenili, da ima ta oseba potencial. Odgovorov SD in DeSUS nam danes ni uspelo pridobiti.

Zanimalo nas je tudi, ali Stranka Marjana Šarca po uspešni sestavi vlade namerava svojo srečo poskusiti še na lokalnih volitvah. Pojasnili so, da se tudi oni intenzivno pripravljajo na lokalne volitve. »Končnih informacij, kje bomo vložili kandidatne liste za občinski svet in kandidaturo za župane, v tem trenutku še ne moremo posredovati. Podrobnejše informacije, tudi glede kandidature v Ljubljani, bomo lahko posredovali po 15. oktobru,« so sporočili iz Šarčeve stranke.

Nekateri tehtajo, ali se jim sploh splača kandidirati ob Jankoviću

Neuradno smo izvedeli, da v nekaterih strankah tehtajo, ali se jim splača v boj za županski stolček pošiljati lastnega kandidata, če se bo moral pomeriti z Jankovićem. To kaže, da konkurenca Jankovića vidi kot najverjetnejšega zmagovalca. Javornik pa po drugi strani razmišlja, da morajo stranke, ki bodo člane kandidirale za mestne svetnike, a ne bodo imele kandidata za župana, vložiti bistveno več truda, da med volilci razširijo svoj program in ideje.