Juncker piše pismo Cerarju in Šarcu, je še pojasnil govorec komisije. Predsednik komisije je sicer takoj po volitvah v začetku junija čestital tudi zmagovalcu slovenskih parlamentarnih volitev, vodji SDS Janezu Janši, in izrazil prepričanje, da bo prihodnja slovenska vlada dragoceno prispevala k skupnim prizadevanjem za gradnjo demokratične, uspešne in močnejše EU.

Juncker je tedaj Janši čestital tudi s tvitom v slovenščini: »Verjamem, da boš pomembno prispeval k oblikovanju demokratične, uspešne in močnejše Evrope po meri njenih državljank in državljanov.«

Čestitala tudi Geza in Grabus

Škof evangeličanske cerkve v Sloveniji Geza Filo in mufti Nedžad Grabus sta čestitala premierju Marjanu Šarcu ob imenovanju 13. slovenske vlade. V evangeličanski cerkvi upajo, da si bo prizadeval za pravična gospodarska in socialna razmerja v državi in njen vsesplošni duhovni napredek. Grabus pa verjame, da bo združeval ljudi za skupno dobro.

Plenković povabil Šarca na obisk na Hrvaško

Hrvaški premier Andrej Plenković je poslal čestitko svojemu novemu slovenskemu kolegu Marjanu Šarcu po četrtkovi izvolitvi nove slovenske vlade. Plenković je ob tem ponovil, da je potrebno nadaljevati dialog med Hrvaško in Slovenijo o vseh odprtih vprašanjih. Obenem je Šarca povabil na obisk na Hrvaško.