Do nedelje je odpovedanih več deset mednarodnih poletov. Ustavljen je tudi ladijski promet na vzhodu in v osrednjem delu te otoške države, zaradi česar je na letališčih in v pristaniščih ostalo ujetih okoli 4000 ljudi, poroča dpa. Mangkhut velja za najmočnejši tajfun letos, ki bo dosegel Filipine. Veter piha s hitrostjo več kot 200 kilometrov na uro, sunki pa dosegajo tudi 255 kilometrov na uro. Hkrati obilno namaka območje v krogu s premerom okoli 900 kilometrov, navajajo filipinski meteorologi.

Središče tajfuna se premika proti zahodu s hitrostjo okoli 20 kilometrov na uro in naj bi kopno dosegel v nedeljo ponoči oz. zjutraj. Tajfun naj bi prizadel območje, na katerem živi okoli 5,2 milijona ljudi. Po ocenah filipinskega Rdečega križa bi bilo sicer lahko prizadetih kar deset milijonov ljudi. Še posebej naj bi bilo ogroženih okoli 800.000 prebivalcev na obalnih območjih na poti središča tajfuna. Že od četrtka jih evakuirajo, saj bi viharni valovi lahko presegli šest metrov. Vendar pa se je na pozive k evakuaciji zaenkrat odzvalo relativno malo ljudi, le okoli 9000, so opozorile lokalne oblasti.

Filipinci so sicer vajeni tajfunov, saj jih običajno doživijo okoli 20 na leto. Tajfuni povzročajo poplave, zemeljske plazove in druge nevšečnosti. Pogosto zahtevajo tudi smrtne žrtve. Še posebej je bil katastrofalen tajfun Haiyan novembra 2013, ki je zahteval več kot 6300 življenj, več kot štirje milijoni ljudi pa so ostali brez strehe nad glavo.