Primopredajo poslov sta dopoldne že opravila novi minister za zdravje Samo Fakin in Milojka Kolar Celarc, ki je ministrstvo vodila v zadnjem mandatu. Slednja z ministrstva odhaja z dobrimi občutki, saj so po njenih besedah naredili zelo veliko. Verjame, da bo Fakin delo nadaljeval in »rešil še tiste trde orehe, ki čakajo naše zdravstvo«. Fakin o problemih danes sicer ni želel govoriti. Pojasnil je, da dve leti ni bil aktiven na področju zdravstva in bo potreboval nekaj časa, da bo lahko podal dovolj korektnse izjave. So pa problemi po njegovih besedah znani in prioritete bolj ali manj jasne. Če pa niso, »se bodo že same izkristalizirale v obliki sindikalnih pogajanj, čakalnih vrst in vseh ostalih akutnih problemov«.

Povedal je le, da Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni zaenkrat ostaja v takšni obliki, kot je. Se bo pa pogovoril s pristojnimi v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana in upa, da bodo skupaj našli »pot za korist otrok, ne za medsebojno prepiranje«.

Bertoncelj v pripravo sprememb proračuna 2019

Dosedanja ministrica za finance Mateja Vraničar Erman in novi minister Andrej Bertoncelj sta med predajo poslov izrazila zadovoljstvo, da je resor v dobri kondiciji, javne finance pa zdrave. »Na ministrstvu bomo nadaljevali in nadgrajevali zastavljene aktivnosti,« je napovedal Bertoncelj, ki se bo takoj posvetil pripravi sprememb proračuna 2019. »Vesela sem, da predajam ministrstvo v roke strokovnjaku in da ministrstvo predajam v odlični kondiciji. Ne le kot kolektiv, ki je predano izvajal aktivnosti, ki so nas pripeljale na pot veliko večje javnofinančne in gospodarske stabilnosti, kot je bila v času, ko smo mandat prevzemali, ampak tudi zaradi stabilnosti države,« je v izjavi za javnost med današnjo primopredajo poslov dejala Vraničar Ermanova, ki na ministrstvu ostaja kot državna sekretarka, zaenkrat na širšem davčnem področju.

Po besedah obeh bo ministrstvo nadaljevalo zastavljeno delo, nekatere rešitve bodo izboljšali, nekatere zastavili drugače. Ključne usmeritve, ki jih je Bertoncelj izpostavil že v predstavitvi pred matičnim odborom DZ, pa so makroekonomska stabilnost in zdrave javne finance, sodelovanje z ostalimi resorji pri gradnji stabilnega in predvidljivega poslovnega okolja ter nadaljevale celovitega in proračunsko nevtralnega davčnega prestrukturiranja.

Bratuškova napovedala realizacijo ključnih infrastrukturnih projektov

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je ob prevzemu poslov od predhodnika Petra Gašperšiča med ključnimi projekti njenega mandata ponovno izpostavila tretjo razvojno os, drugi tir med Divačo in Koprom ter dopolnitev energetskega koncepta. »Ti so pripeljani so faze, ko jim bomo lahko začeli realizirati,« je napovedala.

Pojasnila je, da sta se s predhodnikom v primopredaji posvetila najbolj pomembnim projektom, pri čemer je izrazila veselje, da je projekt Divača-Koper pripeljan do faze, »ko bomo lahko tako rekoč začeli z deli«. Prav tako je pozdravila »dinamiko« tretje razvojne osi, spregovorila pa sta tudi o koncesijski pogodbi za hidroelektrarne na srednji Savi.

Pikalo se bo najprej lotil pregleda priprave zakonodaje

Novi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je ob današnjem prevzemu poslov od dosedanje ministrice Maje Makovec Brenčič med prvimi nalogami, ki se jih namerava lotiti, izpostavil pregled, kako daleč sta pripravi zakona o visokem šolstvu in raziskovalni dejavnosti. Pri delu mu bo vodilo predvsem koalicija pogodba, je dejal. Pikalo je na ministrstvo prišel skupaj z novim državnim sekretarjem Jernejem Štromajerjem, ob predaji pa je med svojimi prvimi nalogami napovedal pregled, kako daleč je priprava nekatere zakonodaje. Med drugim namerava pregledati, kako daleč je priprava popravkov zakonodaje, ki se nanaša na osnovne in srednje šole, ter kakšno je financiranje vzgoje in izobraževanja.

Klampferjeva za takojšnjo pripravo strategije boja proti prekarnosti

Odhajajoča ministrica za delo Anja Kopač Mrak je predala posle novoimenovani ministrici Kseniji Klampfer in ji zaželela veliko sreče pri delu. Izrazila je željo, da se bodo dober socialni dialog in dobri odnosi s socialnimi partnerji nadaljevali tudi v prihodnje. Klampferjeva je zagotovila, da si bo prizadevala, da nadaljuje dobro delo predhodnice. Odhajajoča ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Kopač Mrakova, ki bo nadaljevala delo kot državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade, je Klampferjevi kot »simbolno štafeto« predala buteljko vina, ki jo je prejela od svojega predhodnika Andreja Vizjaka.

Klampferjeva o podrobnostih svojega dela danes ni govorila. Kot pa je povedala v predstavitvi pred člani matičnega parlamentarnega odbora, si bo prizadevala, da se bo v prihodnjih dveh letih dvig minimalne plače gibal v dinamiki 4,5 odstotka vsako leto. Na področju trga dela se bo zavzemala tudi za takojšnjo pripravo strategije boja proti prekarnosti, na pokojninskem področju pa je napovedala dodatno izredno usklajevanje pokojnin, ki bo vezano na gospodarsko rast.

Prešiček napovedal postopen dvig proračunskih sredstev za kulturo

Novi minister za kulturo Dejan Prešiček je danes prevzel posle od dosedanjega ministra Toneta Peršaka. V izjavi po primopredaji je dejal, da se zaveda, kako široko področje prevzema. V kulturi je veliko odprtih vprašanj, za katere pa verjame, da jih bo z dialogom, dobrim delom, zastavljenimi prioritetami in cilji možno realizirati. a vprašanje STA, v kakšnem stanju po njegovi oceni prevzema ministrstvo in kaj bo prva stvar, ki se ji bo posvetil, je Prešiček odgovoril: »Zelo težko dam objektivno oceno na to, v kakšnem stanju je ministrstvo. Upam, da v čim boljšem. Se mi pa zdi, da je v tem mandatu rešilo kar nekaj stvari, še veliko pa jih je odprtih, kar je normalno.« Napovedal je, da se bo v prvi vrsti zavzel za postopen dvig proračunskih sredstev za kulturo, s čimer bi »imeli malo več manevrskega prostora«. V koalicijski pogodbi je zapisana namera, da bi jih do leta 2020 postopno dvignili na 0,5 odstotka BDP, s tem pa bi prišli na raven, ki je bila kulturi namenjena v letu 2009. To je tudi leto, ko so začela sredstva za kulturo padati.

Peršak pa je po podpisu primopredajnega zapisnika dejal, da je področje, za katerega bo odgovoren Prešiček, »zelo široko in raznoliko, včasih tudi zelo dinamično, pričakovanja na področju kulture pa kot vedno zelo velika«. Po njegovem občutku je primopredaja potekala zelo dobro. »Ministru sem najprej poskušal predstaviti strukturo ministrstva in pooblastila posameznih delov ministrstva, direktoratov in organov služb v sestavi ter ga opozoriti na nekatera odprta vprašanja,« je pojasnil Peršak in svojemu nasledniku zaželel čim bolj uspešno delo, čim manj težav in čim bolj ploden dialog s kulturno sfero.

Poklukar: Prevzemam resor v dobri kondiciji

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je prevzel posle od svoje predhodnice Vesne Györkös Žnidar in jo ob tem pohvalil, da mu resor prepušča v dobri kondiciji. Tako namerava nadaljevati in nadgrajevati njeno delo, njegovo prioritetno področje pa bo migracijska problematika. Poklukar se je svoji predhodnici zahvalil za »zares odlično opravljeno delo v tem mandatu«. Györkös Žnidarjeva je po njegovih besedah namreč pripravila mnogo pravnih podlag, na katerih temelji delo resorja, ter se soočila z izjemno varnostno situacijo, ko je obvladovala migracije. Migracijska problematika bo tudi njegovo prioritetno področje, je napovedal Poklukar in izpostavil še boj proti kriminaliteti in druge varnostne izzive. »Tudi v mojem mandatu želim, da Slovenija ostane varna,« je poudaril.

Tako se namerava soočiti s kadrovsko podhranjenostjo policije, ki je po njegovem mnenju resen problem. Izboljšanje opremljenosti in usposobljenosti je dosedanja ministrica po njegovem prepričanju že zelo dobro zastavila, delo pa je treba še nadaljevati. Med izzivi, ki ga čakajo, je Poklukar izpostavil tudi digitalizacijo in poenostavitev postopkov na MNZ in policiji. Ravnanja nevladne organizacije PIC, ki policijo obvešča o tujcih, ki bodo zaprosili za mednarodno zaščito, pa novi minister še ni želel komentirati, dokler se njim natančno ne seznani. »V tem trenutku teh stvari še ne poznam toliko, saj sem šele pred eno uro prišel na ministrstvo,« je dejal.

Cerar napovedal kontinuiteto

Cerar je v izjavi za medije po primopredaji poudaril, da se je Slovenija v zadnjih letih po izhodu iz gospodarske krize znova uveljavila v Evropi in svetu kot pomemben mednarodni dejavnik, kot odgovorna in zanesljiva država. »Čeprav smo po obsegu in številu prebivalcev med manjšimi državami, se našega mednarodnega vpliva ne more meriti kot vpliva majhne države, ker smo članica Evropske unije, zveze Nato in OECD,« je dejal. Ocenil je, da svet danes ni tako stabilen, kot bi si želeli, Evropa in naša okolica sta pod nenehnimi varnostnimi grožnjami in pod pritiskom nezakonitih migracij. Napovedal je kontinuiteto na področjih, na katerih je bilo opravljeno dobro delo, kjer se bodo pojavili novi izzivi, pa obljubil, da si bo skupaj z ekipo na zunanjem ministrstvu po najboljših močeh prizadeval za koristi Slovenije in njenih prebivalcev.

Česnik napovedal večjo pozornost zamejcem in mladim

Peter Jožef Česnik je danes od Gorazda Žmavca prevzel vodenje urada za Slovence v zamejstvu in po svetu. Novi minister brez listnice je napovedal, da se bo pri vodenju urada posvetil Slovencem v zamejstvu in mladim, zahteval pa je tudi več finančnih sredstev za urad. Odhajajoči minister je Česniku čestital in mu zaželel uspešno delo.

Lebna že čaka sestanek glede odpadkov

Naša glavna naloga je, da dvignemo zavedanje pomembnosti ministrstva za okolje in prostor v vseh drugih politikah resorjev v državi, je ob prevzemu poslov od predhodnice Irene Majcen povedal novi minister Jure Leben. Prepričan je, da se bomo le tako kot družba lahko razvijali. Novega ministra sicer že danes čaka sestanek na temo odpadkov.

Katičeva napoveduje nadaljevanje odprtih projektov v pravosodju

Katičeva je napovedala, da bodo nadaljevali z vsemi odprtimi projekti, kar se tiče že pripravljene zakonodaje pa, da jo bodo znova vložili v postopek. Katičeva je ocenila, da ministrstvo za pravosodje prevzema v zelo dobri kondiciji in da je pripravljenih veliko projektov, ki sicer niso ugledali luč sveta. »V tem mandatu je bilo opravljenega zelo veliko dela in verjamem, da bomo uspešno nadaljevali pot z vsemi projekti, ki so v delu,« je dejala.

Erjavčeva prva naloga vzpostaviti sistem, ki bo odgovarjal na varnostne izzive

Dosedanja obrambna ministrica Andreja Katič in novi minister Karel Erjavec sta danes uradno predala posle. Erjavec je ob tem napovedal, da bo njegova prva naloga ugotoviti, katere so konkretne grožnje za Slovenijo, in vzpostaviti sistema Slovenske vojske ter zaščite in reševanja, da bosta lahko odgovarjala na varnostne izzive.

Pripravili bomo pravo razvojno vizijo za vse varnostne izzive, ki so pred nami, je v izjavi za medije po primopredaji napovedal Erjavec. "Želim pa si, da ne bi bilo nobenega varnostnega izziva, da ne bo treba uporabljati kapacitet, a v tem nemirnem svetu moramo biti v vsakem trenutku pripravljeni. Kot minister za obrambo vidim ravno to svoje poslanstvo v tem mandatu," je dejal in dodal, da ga čaka težko delo.

To sicer ni Erjavčev prvi mandat na čelu obrambnega resorja. Na tej funkciji se je preizkusil že v mandatu 2004-2008.