Ameriški urad za hrano in zdravila (FDA) je sprožil ofenzivo zoper štiri največje akterje na trgu e-cigaret v ZDA, ki nadzirajo okoli 97 odstotkov tamkajšnjega trga. FDA podjetjem Juul, Vuse, Blue, Markten XL in Logic očita, da se njihovi izdelki preveč pogosto in enostavno znajdejo v rokah mladoletnih oseb. Urad je podjetjem dal 60 dni časa, da dokažejo, da zmorejo poskrbeti, da mladoletniki ne morejo kupiti njihovih izdelkov. Če tega ne bodo uspeli, jim grozi prepoved prodaje.

Scott Gottlieb z FDA odločitev pojasnjuje z ugotovitvami, da je uporaba elektronskih cigaret med mladoletnimi v ZDA dosegla raven epidemije. Pri tem FDA moti, da se vodilna podjetja s tega področja vedejo, kot da je vprašanje mladoletnega uživanja elektronskih cigaret problem dobrih odnosov z javnostjo, in zanemarjajo dejstvo, da gre za vprašanje njihovih zakonskih obveznosti, vprašanje javnega zdravja in eksistencialno grožnjo obstoju teh izdelkov.

FDA je zoper podjetje Juul preiskavo sprožilo že aprila letos, tedaj zaradi sumov, da svoje izdelke namerno trži mladoletnim. Pri Juulu sicer trdijo, da so predani boju proti mladoletni uporabi elektronskih cigaret.