Aleksander Petrov in Ruslan Boširov sta danes stopila pred kamere ruske televizije RT in v daljšem intervjuju zanikala trditve Velike Britanije, ki je prejšnji teden objavila njuni fotografiji in ju obtožila, da sta izvedla marčevski napad z živčnim strupom novičok na nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hči Julijo v angleškem Salisburyju. »Situacija je posledica nekakšnega neverjetnega naključja, to je vse,« je dejal Petrov.

Kot sta dejala, sta v Veliko Britanijo v začetku marca potovala zasebno na nekajdnevni oddih in si po priporočilu prijateljev hotela ogledati predvsem katedralo v Salisburyju, znano po koničastem vrhu zvonika in uri. Kot sta dejala, sta hotela v Salisbury iz Londona potovati le na enodnevni izlet. Najprej sta se odpravila 3. marca, vendar »sva ostala le pol ure, saj je močno snežilo«, bilo je polno plundre in sta bila v hipu čisto mokra, je dejal Petrov. Vrnila sta v London in v Salisbury ponovno odpotovala naslednji dan, ko so sneg očistili oziroma je skopnel. Katedralo sta si ogledala, sta dejala, tako da morajo britanske oblasti gotovo imeti tudi njune fotografije iz okolice cerkve, sta dejala, ki pa niso bile objavljene.

Velika Britanija trdi, da sta bila prvi dan v Salisburyju na ogledu, drugi dan pa sta izvedla napad na Skripala, zaradi katerega so se odnosi med zahodom in Rusijo dodatno zaostrili. Britanska vlada trdi, da sta pripadnika ruske obveščevalne službe GRU, in pri tem vztraja tudi po intervjuju. »Laži in očitne izmišljotine v intervjuju za rusko televizijsko postajo, ki jo podpira država, so žalitev inteligence javnosti,« je dejal tiskovni predstavnik premierke Therese May.

Pričakujeta opravičilo

Petrov in Boširov sta dejala, imata srednje veliko podjetje, ki se ukvarja s fitnesom oziroma s prehranskimi dopolnili. Več nista hotela povedati, rekoč, da lahko zelo trpi njun posel, s katerim sta pojasnila tudi nekatere obiske Švice, ki jih je navajala britanska vlada. Pred tem je ruska televizija Rusija-24 poročala, da Petrov dela v pomembnem farmacevtskem podjetju pod okriljem države, ki se med drugim ukvarja s cepivi in serumi.

Zanikala sta, da bi imela pri sebi stekleničko s parfumom, ki so jo našli kasneje v bližnjem mestu Amesbury, kjer sta se zastrupili še dve osebi, ena je umrla. »Se vam ne zdi, da bi bilo neumno, da dva heteroseksualna moška s seboj nosita ženski parfum? Ko greste čez kontrolo na carini, preverijo vse vaše stvari. Če bi imela pri sebi kaj sumljivega, bi naju gotovo o tem povprašali,« je dejal Boširov. V Veliko Britanijo sta prispela z rusko družbo Aeroflot in pristala na londonskem letališču Gatwick.

Petrov in Boširov sta dejala, da se jima je življenje po britanski objavi njunih fotografij pred tednom dni postavilo na glavo, da sta prestrašena in ne vesta, kaj storiti. Prosila sta za mir pred novinarji in ljudmi, ki bi ju morda prepoznali v javnosti, sicer pa sta se trenutno zatekla na neznano lokacijo. Dejala sta tudi, da bi se jima morali opravičiti, ko bodo resnični storilci odkriti.