Če danes pogledamo na borze kriptovalut, so glavne kriptovalute v zelenih številkah. A takšni dnevni dvigi vrednosti ne odražajo prave slike. Bitcoin, ki je bil 16. decembra lani vreden prek 16 tisoč evrov, je danes vreden le še okoli 5500 evrov. Ethereum, ki je 12. januarja letos presegel vrednost 1100 evrov, pa je vreden okoli 160 evrov. Zelo strm padec je doživel tudi ripple. Letošnjega 7. januarja je bil vreden 2,28 evra, danes njegova vrednost znaša vsega 0,23 evra. Kdor ni upošteval svaril, da kriptomrzlici ne gre podleči in da se v raznorazne kriptovalute ne splača investirati, ko o teh govori že vsak mimoidoči, ima danes verjetno precej lažjo denarnico.

Kako hud zlom vrednosti se je pripetil kriptovalutam razkriva tudi primerjava z zlomom podjetij pikakom oziroma spletnih podjetij, ki se je pripetil leta 2001 v ZDA. Tedaj je borza Nasdaq, kjer ta podjetja kotirajo, izgubila 78 odstotkov vrednosti. Vrednost kriptovalut je od vrhunca kriptomrzlice v povprečju padla celo za dve odstotni točki več oziroma za 80 odstotkov. Trend pa kljub dnevnim dvigom še naprej kaže navzdol.

O razsežnostih zloma trga kriptovalut priča tudi podatek o trenutno najuspešnejši kriptovaluti na trgu. Gre za 17. najbolj vredno kriptovaluto dogecoin, ki je v zadnji treh mesecih, ko so ostale kriptovalute pretežno tonile, podvojila svojo vrednost. Na prvi pogled nič posebnega, če ne veste, da je dogecoin pravzaprav nastal kot šala, resno pa je kljub dobrim rezultatom ne jemlje niti njen stvaritelj Jackson Palmer, sicer produktni menedžer pri Adobeju.