To bosta hkrati predzadnja dvoboja, ki se bosta igrala po starem sistemu. Leta 2019 bo tekmovanje potekalo le novembra, v enotedenskem sporedu pa se bo za naslov potegovalo osemnajst najboljših reprezentanc sveta.

Američani, 32-kratni zmagovalci Davisovega pokala, ki že enajst let niso stopili na prestol, bodo imeli težko nalogo, da prvič v petih poskusih premagajo Hrvaško. Kapetan Jim Courier je namreč v zadnjem trenutku zaradi poškodbe ostal brez svojega prvega igralca Jacka Socka, kar pomeni, da bo imel na razpolago Steva Johnsona, Francesa Tiafoeja, Sama Querreyja, Ryana Harrisona in Mika Bryana.

V ekipi že tako ali tako ni bilo najvišje uvrščenega ameriškega igralca na lestvici ATP Johna Isnerja. Izguba Socka, 17. igralca sveta, zaradi poškodbe na US Opnu, pomeni, da bo najvišjeuvrščeni gostujoči igralec Steve Johnson na 30. mestu, Frances Tiafoe kot drugi pa je na 40. mestu lestvice ATP.

Na drugi strani bo imel hrvaški strateg Željko Krajan na klopi šestega igralca sveta Marina Čilića, 18. Borno Čorića, dva od najboljših igralcev dvojic na svetu, Mateja Pavića in Ivana Dodiga, na tribunah teniškega centra na Višnjiku pa osem tisoč glasnih in razgretih navijačev.

»Mislim, da smo po odpovedi Socka še precej bolj izraziti favoriti. On je bil zame ključni igralec tako med posamezniki kot dvojicami. Po mojem mnenju smo zdaj še 20 do 30 odstotkov bližje uvrstitvi v finale,« samozavestno pravi Krajan.

Španci brez Nadala

Tudi Španci bodo v Franciji nastopili močno oslabljeni. Rafael Nadal je moral po predaji v polfinalu New Yorku odpovedati nastop v reprezentanci, tako da bodo barve Španije zastopali Pablo Carreno Busta, Marcel Granollers, Roberto Bautista-Agut, Albert Ramos Vinolas in Feliciano Lopez.

Francija - ki bo nastopila z Lucasom Pouillejem, Richardom Gasquetom, Benoitem Paireom, Julienom Benneteaujem in Nicolasom Mahutom - v medsebojnih dvobojih zaostaja 2:6, v izenačenem dvoboju glede na uvrstitve na lestvici ATP pa bo imela prednost predvsem v trdi podlagi dvorane Pierre-Mauroy, v kateri so lani desetič v zgodovini postali zmagovalci Davisovega pokala.

Vodja domače ekipe Yannick Noah, ki bo po sezoni kapetansko vlogo predal Amelie Mauresmo, je dvoboj, podobno kot njegov španski kolega Sergi Bruguera, opisal kratko in nazorno: »Težko in izenačeno.«