Po stopinjah lanskega iphona x letos stopa iphone xs. Ta je na videz precej podoben iphonu x. Diagonala zaslona meri 5,8 palcev, vrača pa se tudi frufru na vrhu zaslona. Družbo mu tokrat dela nekoliko večji brat iphone xs max, ki ima diagonalo zaslona 6,5 palcev, pohvali pa se tudi z nekoliko zmogljivejšo baterijo. Oba telefona, glede dizajna torej, sledita trendom minimalnega napredka, ki smo ga vajeni v Applovih iphonih z oznako »s«, pohvalita pa se lahko s super retina OLED zaslonom, ki premore 458 pik na palec. Okoli zaslona je okvir iz nerjavečega jekla. Za zvok pa poskrbi stereo ozvočenje.

Glavna novost je super zmogljivi čip a12 bionic

Glavne novosti novih iphonov se skrivajo v notranjosti naprav. Apple je ponosen na novi čip a12 bionic, ki je prvi 7-nanometrski čip na trgu. V njem se nahaja procesor s šestimi jedri, grafična kartica s štirimi jedri, vse skupaj pa dopolnjuje še 8-jedrni procesor za mehansko učenje. Število operacij, ki jih telefon zmore opraviti na sekundo, se je v primerjavi s prejšnjo različico skoraj podeseterilo. V praksi to pomeni hitrejše delovanje aplikacij, njihov zagon pa naj bi se pospešil za kar 30 odstotkov. Mehansko učenje bo medtem pomagalo predvsem pri zaljšanju s telefonom zajetih fotografij in nadgrajeni resničnosti.

Izrazit premik so pri Applu naredili tudi na področju prostora za shranjevanje na napravah. Kupci bodo imeli na izbiro kar tri stopnje. Prva se prične pri 64 gigabajtih, nadaljuje z 256 gigabajti, najdražja različica pa bo premogla kar 512 gigabajtov prostora za shranjevanje na napravi. Telefona sta seveda odporna na vse vrste tekočin, od slane vode do sokov.

Tudi kamera izkorišča prednosti novega čipa

Na hrbtni strani imata telefona xs in xs max dve 12-megapikslski kameri – širokokotno in teleobjektiv za boljšo povečavo. Obe imata optično stabilizacijo slike. 7-megapikslska kamera na sprednji strani pa zmore zaznati globino in posledično posneti izostritve slikanega in zameglitev ozadja. S pomočjo pametnega HDR načina kamere uspejo ustvariti še boljše fotografije z izbiro najboljših elementov v seriji zajetih fotografij. S pomočjo čipa A12 bionic pa lahko po zajeti fotografiji uporabnik nadzira tudi efekt izostritve oziroma zameglitve.

Baterija iphona xs naj bi zdržala do pol ure dlje od iphona x, večja različica iphone xs max pa celo do ure in pol na dan več. Telefona pa bosta omogočala tudi uporabo dveh sim kartic hkrati. Vse to ne bo poceni. Za iphone xs bo treba odšteti od 999 dolarjev dalje, za iphone xs max pa od 1099 dolarjev dalje. Telefona bomo v Sloveniji lahko kupili od 28. septembra naprej.

Apple predstavil tudi cenejši iphone xr

Poleg omenjenih telefonov je Apple predstavil tudi cenejšo različico iphona. Nekaj podobnega se je že zgodilo v preteklosti. Zadnjič lani, ko je izid jubilejnega iphona x dopolnil tudi iphon 8. Cenejša različica se letos imenuje iphone xr, telefon pa ima diagonalo zaslona 6,1 palec. Namesto OLED tehnologije ima zgolj LCD zaslon. Apple sicer trdi, da gre za najboljši LCD zaslon v telefonih, premore pa 326 pik na palec.

Telefon je opremljen s sistemom za prepoznavanje obraza face id in frufrujem, ki ga iphone 8 ni imel. Sprednja kamera ima poleg tega vse zmogljivosti sprednje kamere iphona xs, tudi v njem pa se skriva čip a12 bionic. Ima pa zgolj eno hrbtno kamero. Ta je 12-megapikslska širokokotna kamera. Ker telefon poseduje isti čip kot xs, tudi ta zmore ustvariti zameglitev ozadja na fotografijah. Baterija pa zdrži do uro in pol dlje kot iphone 8. Iphone xr bo mogoče naročiti od 19. oktobra dalje.

Nova Applova ura za hitro zaznavanje zdravstvenih težav

Poleg telefonov so na dogodku predstavili tudi novo različico Applove pametne ure apple watch 4. Njen zaslon je za 30 odstotkov večji od predhodnice, ukrivljen in raztegnjen do samega roba naprave, sama ura pa je tanjša. Za boljši občutek med brskanjem po menijih skrbi nadgrajena digitalna krona oziroma nadzorni kolešček ob strani ure, ki sedaj uporabniku daje občutek, kot da bi opravljal z mehanskim kolescem.

Nova ura vsebuje dvojedrni 64-bitni procesor, ki je dvakrat hitrejši od predhodnika. S pomočjo novih komponent za zaznavanje gibanja in hitrosti ter pametne programske opreme pa ura zmore zaznati, kdaj je njen uporabnik padel in poklicati pomoč s podatki o uporabnikovi lokacij, če se po padcu ne premika.

Uporabnike bo ura opozarjala tudi na težave s srcem. Poleg tega lahko služi tudi kot EKG. Podatke spravi v pdf dokument, ki ga uporabnik lahko nato deli s svojim zdravnikom. Obe zdravstveni funkciji je potrdila tudi ameriška uprava za hrano in zdravila FDA.

Pri vsem tem je vprašanje zasebnosti podatkov še toliko pomembnejše. Apple pravi, da so slednji kriptirani in spravljeni na uri ... a tudi v oblaku.

Cenejša različica z GPS-om bo stala od 399 dolarjev, dražja, z možnostjo opravljanja klicev, pa od 499 dolarjev. Za obe uri bomo slovenski potrošniki morali še nekoliko počakati. Na prvih trgih bodo uro dobili že 21. septembra.