Stanovanjsko naselje Voge v Britofu pri Kranju sestavljajo zlasti družinske hiše. Na vpadnico v naselje so pred dnevi namestili ležeče policije oziroma hitrostne ovire, ki naj bi umirile hitrost voznikov – a so predvsem razburile občane. Ti tarnajo, da jih občinski uradniki o ukrepu niso nič vprašali, še manj obvestili. Ustaljenega postopka namreč niso izvedli.

Kot so nas obvestili razburjeni občani, naj bi bil med pobudniki za postavitev hitrostnih ovir »brat visoke občinske uradnice, ki vodi projektno pisarno« in zato je ves postopek stekel (pre)hitro in brez sodelovanja ljudi, ki so se zdaj povezali v civilno iniciativo. Kajti pri vsem skupaj je najbolj zanimivo, da ljudje ne nasprotujejo ukrepom za večjo varnost v naselju, kjer je hitrost omejena na trideset kilometrov na uro. »Ne boste verjeli, ampak čez te neustrezne, nestrokovne in nevarne ovire se lahko pelješ morda pet kilometrov na uro. Previsoke so, takih ne delajo nikjer. Stanujem ob cesti ter poslušam hrup ob pokih, ko čez ovire zapeljejo težja vozila,« je bil razburjen Milenko Vujanović.

Pogovarjali smo se vsaj še s petimi stanovalci v bližini in vsi so bili enotni, da ovire z ostrim robom povzročajo nepotreben hrup in da za naselje niso primerne. Eden od krajanov, ki se je vračal domov zvečer, je prvi dan poškodoval vozilo, ker ni bil obveščen o novosti. Nihče od krajanov naselja pa seveda ne oporeka ukrepom za večjo prometno varnost, moti jih le občinska politika »izvršenih dejstev«, pravijo.

Premalo pojasnil uradnikov

Na občini Kranj trdijo, da so grbine namestili na podlagi »podpisov nekaterih stanovalcev« in potrebnih analiz. V naselju naj se namreč številni vozniki ne bi držali omejitev, urad za gospodarske javne službe pa je potem odločil o ležečih policajih. Žal nam kljub več poskusom na kranjski mestni občini niso želeli odgovoriti, čemu naglica pri postavitvi hitrostnih ovir, še manj so nam želeli pojasniti, ali je bil tak postopek namestitve grbin skladen z ustaljeno prakso v drugih podobnih primerih po Kranju. Prav tako nam niso mogli povedati, koliko so grbine stale, ker »ni narejen končni obračun«. So nam pa potrdili, da so prejeli zahteve drugih stanovalcev, ki niso naklonjeni novosti, in bodo zato pripravili sestanek za vse vpletene.