Slovenija se je v svojem premiernem nastopu na svetovnem prvenstvu razveselila zgodovinske prve zmage. V dvorani Nelson Mandela Forum jo je vpisala proti Dominikanski republiki, od katere je bila boljša s 3:1 (-22, 13, 13, 17). Čeprav so bili Slovenci izraziti favoriti za zmago, so to vlogo upravičili šele po slabem in nepričakovano izgubljenem prvem nizu. Z izvrstnim servisom – dosegli so kar 13 asov – so se še pravočasno prebudili in v naslednjih treh setih povsem nadigrali tekmeca.

Čeprav Dominikanska republika vsaj na papirju velja za najslabšo reprezentanco v skupini A, je danes dokazala, da ob zbrani in borbeni predstavi lahko preglavice povzroča moštvom s precej več tehničnega znanja. V prvem nizu jih je tudi Slovencem, ki so sicer nastopili z udarno postavo, a je bila ta povsem nerazpoložena. Brez prave obrambe in s težavami pri organizaciji napada je igrala v krču, medtem ko je poletnim Dominikancem uspevalo prav vse. Imeli so izvrsten sprejem, za nameček so uspešno izkoriščali slovenski blok, ki je žogo kot po tekočem traku pošiljal izven igrišča. Posledica vsega naštetega je bila, da Slovenija v uvodnem nizu ni vodila niti enkrat.

Izgubljen prvi niz med slovenskimi odbojkarji ni zanetil panike, temveč jih je kvečjemu močno podžgal. V nadaljevanju so pokazali povsem drugačen obraz in zaigrali kot prerojeni. Njihova predstava je bila v primerjavi s poraznim začetkom za nekaj razredov boljša v tako rekoč vseh elementih odbojkarske igre. Izboljšala se je obramba, stekel pa je tudi začetni udarec, saj je Klemen Čebulj dosegel kar tri ase. Ob precej skromnejšem sprejemu tekmeca je Slovenija začela bežati. V prvi polovici niza najprej za štiri točke, kasneje je prednost naglo narasla. V končnici so imeli Slovenci kar 12 zaključnih žog, od katerih so za izenačenje na 1:1 zapravili zgolj eno.

V tretjem nizu se je dopadljiva igra Slovencev nadaljevala. Z odličnim izvajanjem začetnih udarcev se je Čebulju pridružil Mitja Gasparini in se selektorju Slobodanu Kovaču oddolžil za porazen prvi niz, v katerem njegovi začetni udarci niso zadevali cilja. Slovenci so ob prvem tehničnem odmoru vodili z 8:4, ob drugem pa že s 16:8. Tako velike prednosti niso izpustili iz rok in niz podobno kot prejšnjega dobili prepričljivo.

Po začetnih minutah četrtega niza in silovitem začetku Slovenije, ki je povedla s 4:0, je postalo jasno, da so se igralci Dominikanske republike sprijaznili, da proti tako razigranemu tekmecu nimajo možnosti za zasuk. Ob vodstvu z 11:3 je Slovenija rahlo popustila in dovolila, da se jim tekmec nekoliko približa. Kljub temu več kot 17 točk ni zmogel doseči.

»V prvem nizu je v naši igri delovalo zelo malo stvari, tekmecu pa je uspevalo pravzaprav vse. Kasneje se nam je odprlo na servisu, kar je bil tudi naš načrt. Naš blok ni bil popoln, a smo naredili dovolj veliko razliko z uspešnim servisom. Kasneje nam je bilo zaradi tega precej lažje. Sicer pa prva tekma in prva zmaga, kar je super,« je povedal eden od junakov dvoboja Mitja Gasparini.

»Od prvega trenutka smo dejali, da nam ne bo lahko. Zakaj? V slačilnici sem igralcem povedal, da bi nam morda bilo lažje, če bi bila Dominikanska republika naš tekmec v tretjem krogu. Na uvodni tekmi svetovnega prvenstva se vsi želijo pokazati v najlepši luči. Dokaz je tekmečev prvi niz. A pritisk smo vzdržali. Dobro smo servirali, medtem ko blok in obramba nista delovala tako, kot sem si želel. Če izboljšamo še to, bomo igrali precej, precej bolje,« pa je ocenil Slobodan Kovač.

Jutri imajo slovenski odbojkarji prost dan, v petek pa se bodo pomerili z Japonsko, ki je z 0:3 izgubila uvodni obračun proti gostiteljem Italijanom.