»Na letu iz Katmanduja so mi na letalu družbe SriLankan ponudili indijske oreščke, vendar so bili tako zanič, da jih tudi pes ne bi jedel,« je bil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ogorčen šrilanški predsednik.

»Želim vedeti, kdo je odobril nakup teh oreščkov,« je dejal na sestanku s predstavniki kmetov. Tiskovni predstavnik letalske družbe je že napovedal, da bodo oreščke, ki so jih sicer ponujali le potnikom v poslovnem razredu, umaknili in jih ne bodo več ponujali, dokler ne zamenjajo dobavitelja.

Oreščki že večkrat doslej sprožili zaplet

Tokrat pa ni prvič, da so oreščki, ki jih strežejo na letalih, sprožili zaplet. Leta 2014 je podpredsednica južnokorejske letalske družbe Korean Air Heather Cho zahtevala, da se letalo te družbe, ki se je na newyorškem letališču John F. Kennedy pripravljalo na vzlet, vrne nazaj na terminal. Ogorčena je bila namreč, ker ji je član kabinskega osebja oreščke ponudil še v embalaži - kar je bilo sicer v skladu s pravili družbe - in je zahtevala, da ga izkrcajo, poroča AFP.

Šrilanška letalska družba Srilankan Airlines se sicer sooča z visokimi izgubami in veliko zadolženostjo, Kolombo pa po opozorilih Mednarodnega denarnega sklada, da to slabo vpliva na gospodarstvo države, pospešeno išče investitorja, ki bi jo dokapitaliziral. Letalska družba je sicer poslovala z dobičkom, dokler bivši predsednik Mahinda Rajapaksa leta 2008 zaradi osebnega spora ni prekinil pogodbe o sodelovanju z Združenimi arabskimi emirati.