Na zatožno klop slovenjgraškega okrožnega sodišča je danes sedel 49-letni Štefan Juvan iz Leš pri Prevaljah, ki mu obtožnica očita uboj deset let starejšega brata Mihaela. Juvan krivde na predobravnavnem naroku ni priznal, zato se bo sojenje nadaljevalo z glavno obravnavo, ki jo je sodnica Marjeta Vezonik razpisala za prihodnji teden.

In česa Juvana bremeni obtožnica? Prepir med bratoma naj bi se vnel 27. maja letos v zgodnjih jutranjih urah. Bilo naj bi nekaj po tretji uri zjutraj, ko je Štefan starejšemu Mihaelu v trebuh zarinil 20 centimetrov dolg kuhinjski nož, s katerim mu je poškodoval trebušno steno in žolčevod. Mihael je zaradi tega potreboval takojšnjo zdravniško pomoč, ki so mu jo prvi ponudili najbližji sosedje, v bolnišnici pa so ga operirali. Operacijo je prestal, a je bilo njegovo stanje ves čas zelo resno, dobra dva tedna po dogodku pa je umrl zaradi gnojnega vnetja potrebušnice, kar je bila posledica hudih poškodb. Zaradi omenjenega krvavega dogodka, ki pa se ni takoj končal tragično, je bil Štefan Juvan sprva osumljen poskusa uboja, preiskovalni sodnik pa je zanj odredil pripor, v katerem je obtoženi ostal, saj je po Mihaelovi smrti tožilstvo obtožnico modificiralo v uboj. Kot je tožilka Lucija Helbl poudarila v obtožbi, je bil obtoženi v času storitve kaznivega dejanja bistveno zmanjšano prišteven zaradi akutne zastrupitve z alkoholom in se tiste noči ni bil zmožen imeti v oblasti. Tožilka pa je zanj predlagala šest let in pol zapora, če bi krivdo danes priznal.

Nasilje in zmerljivke na dnevnem redu

A tega obtoženi Juvan, tudi po daljšem posvetu s svojo zagovornico po uradni dolžnosti Damjano Krauberger Mikolič, ni storil, temveč je krivdo zanikal. Ko ga je sodnica pobarala, ali prizna katero koli dejstvo iz obtožnice, pa je dejal, da prizna le to, da je imel takrat »nož zraven«. Kaj je botrovalo krvavemu dogodku, ki se je končal tragično, bo zdaj moralo ugotoviti sodišče, ki bo zaslišalo nekaj prič in prebralo mnenje dveh sodnih izvedencev, in sicer patologinje Simone Šramek Zatler, ki bo morda morala tudi ustno pojasnjevati način ugotavljanja nastanka poškodb pri pokojnem, ter psihiatra Mateja Kravosa. Oba sta sicer spisala svoje mnenje že v fazi preiskave. Zagovornica obtoženega Juvana je dodatno predlagala zaslišanje dveh policistov, ki sta obtoženega zaslišala takoj po dogodku, pa tudi ogled kraja dejanja, a se tožilka s tem ni strinjala, češ da to ne bo pomagalo pri razjasnitvi dogajanja. Neuradno pa naj bi bili prepiri pri Juvanovih pogosti, zlasti med brati. Slišati je celo, da naj bi bil zdaj obtoženi Štefan večkrat tarča psihičnega in fizičnega nasilja starejšega brata, ki ga je zabodel.