V sredo zvečer se je s svečanim odprtjem začel štiridnevni turnir oziroma liga prvakov v malem nogometu s petimi igralci in vratarjem. Zaključek tekmovanj je bil v nedeljo, največ odličij so pobrali Romuni. Na turnirju je sodelovalo 64 članskih moštev, v starosti od 19 do 45 let, in 12 veterinarskih z igralci nad 40 let, skupno je igralo več kot 1300 tekmovalcev iz 20 evropskih držav. Samo Romuni so letos poslali na Čatež osem ekip v različnih kategorijah.

»Naša naloga je, da spodbujamo igralce in pobiramo žoge. Navijamo seveda za Slovenijo, ampak videl sem, da so Romuni zelo dobri, mislim, da bodo letos oni zmagali,« je še pred koncem turnirja v nedeljo zmagovalca napovedal desetletni Rok Kostič iz nogometnega kluba Brežice 1919. Res se je izkazalo, da so bili Romuni absolutni zmagovalci letošnjega turnirja. Med člani so prva tri mesta zasedli Romuni, prvaki so letos postali ekipa Tanzmannscheft Bucuresti, s srebrom so finale sklenili igralci kluba Coriolan Bacau, bron so domov odnesli člani kluba Juventus Sibiu. Med veterani so bili prvi Rusi z nazivom Moscvich, ki so se turnirja udeležili prvič. Slovenci so vidni rezultat dosegli v veteranskih vrstah, in sicer so kljub dvema igralcema manj pokazali borbeno igro v polfinalu, kjer so izgubili proti Črnogorcem in zasedli četrto mesto.

Odlični pogoji za igro in regeneracijo

»Evropsko ligo prvakov izvajamo na Čatežu že drugič, pred tremi leti smo bili v Mariboru. Z organizacijo turnirja, ki vsako leto še napreduje, sem zelo zadovoljen. Tukaj so zelo dobri pogoji za treniranje in nastopanje nogometnih ekip, igrišča so zelo kakovostno pripravljena, prav tako terme ponujajo odlične pogoje za regeneracijo športnikov. Lahko pohvalim tudi fantastično sodelovanje domačih organizatorjev. Priznam, da imamo vsako leto presenečenja med prijavljenimi skupinami, vključujemo pa le amaterske skupine igralcev, tako da sta v ospredju predvsem strast in predanost igri,« je povedal Jakub Štefek, tehnični direktor iz EMF. Dodal je, da so se tudi letos na igriščih pomerila zveneča imena, na primer iz Rusije, prav tako so imeli močne bivše profesionalne igralce iz Romunije in Bolgarije, iz Češke igralca svetovnega slovesa v malem nogometu Patrika Levčika, ki je bil najboljši igralec malega nogometa lani.

»Vse pohvale ljudem, ki dogodek organizirajo. Že lani smo bili tu. V polfinalu so nam pošle moči, vendar je prišlo do nesrečnega izpada po penalih, potem ti pade motivacija. Tudi dva igralca sta se poškodovala in smo ju na igrišču zelo pogrešali,« je dejal predstavnik slovenskega kluba veteranov Boštjan Grizold, ki je na koncu zasedel četrto mesto.

»Tako organizacija kot tekmovanje sta na vrhunski ravni, liga veteranov je bila izpeljana fenomenalno. Slovenci so se izkazali z borbeno igro, mi pa smo imeli več sreče kot pameti, če se malo pošalim, saj smo bili na koncu že zelo utrujeni, ampak vseeno čestitke tudi ekipi Slovenije za osvojeno četrto mesto,« pa je bil zadovoljen Igor Mijović, igralec skupine veteranov za Črno goro, ki je osvojila tretje mesto.

Še raven višje

»Letos nam je bilo vreme res naklonjeno, sploh v primerjavi z lani. Organizacija turnirja je bila zahtevna, saj smo letos imeli manjše število tekmovalcev in smo v rednem delu turnir podaljšali za en dan, tako da je trajalo štiri dni namesto treh. Ponosni smo, da so bila igrišča do konca v izvrstnem stanju, vzdušje je bilo neverjetno, tako da smo letos to tekmovanje postavili še raven višje in le vprašanje časa in ideje je, kaj vse bo prineslo prihodnje leto. V letošnjem letu so prevladovale predvsem ekipe iz vzhodnega dela Evrope. Organizatorji so za sodelovanje pridobili tudi nove države, Rusijo, Švico in Azerbajdžan, povečalo se je tudi število ekip iz Romunije. Glede na zelo uspešno sodelovanje slednjih lahko tudi mi upamo, da se bo romunski trg samo še povečal,« je ob koncu nedeljskega srečanja povedal Rok Capl, direktor hotelov in zdravstva v Termah Čatež.

Skupno vsem ekipam je bilo zadovoljstvo z igro, organizacijo in tudi gostoljubnostjo v Termah Čatež. In večina udeležencev letošnjega turnirja EMF je ne glede na rezultat obljubila, da se na Čatež prav gotovo vrne.