Na dan finala svetovnega prvenstva med Francijo in Hrvaško so se na črnem trgu pojavile štiri VIP-vstopnice, vsaka na voljo za 18.500 evrov. Mednarodna nogometna zveza je na Združenje evropskih javnih radiotelevizij (EBU) takoj posredovala vprašanje, kako je to mogoče in komu vstopnice pripadajo. Izkazalo se je, da je vstopnice naročila hrvaška javna radiotelevizija, preprodaja pa vseeno ni stekla, saj jo je Fifa pravočasno ustavila.

Kolegi nad razkritjem šokirani

Pri EBU so se obrnili na vodstvo HRT, kjer pa so za naročilo štiridesetih VIP-vstopnic (po štiri polfinalne in finalne ter po šest za preostale dvoboje hrvaške reprezentance) z imenom na njihovo medijsko hišo slišali prvič. Najprej so mislili, da gre za napako, a Fifa in EBU sta šla zadevi do dna in ugotovila identiteto naročnika. Izkazalo se je, da gre za – seveda brez vednosti svojih nadrejenih – mednarodnega koordinatorja pri hrvaški televiziji Sašo Dedića, ki je vstopnice nato izročil legendarnemu komentatorju Dragu Ćosiću. Kmalu za tem, ko je novica prišla v javnost, se je oglasil Ćosićev dolgoletni kolega Mateo Beusan, s katerim sta skupaj spremljala finalno tekmo med Hrvati in Francozi. »Vprašal sem Draga, ali mi lahko priskrbi finalno vstopnico za dobrega prijatelja iz Dubrovnika. Dejal je, da ni niti najmanjših možnosti, da bi dobil kakšno,« je dejal Beusan, ki je bil nad razkritjem osupel. Nič drugače niso afere sprejeli drugi Ćosićevi televizijski kolegi. »Svoje delo v Rusiji je opravil zelo profesionalno. Niti v enem trenutku ni pokazal živčnosti. Svojega vedenja ni spremenil niti med finalnim srečanjem in po njem, ko je že vedel, da vodilni možje HRT opravljajo preiskavo glede prodaje vstopnic na črnem trgu,« je za hrvaške medije povedal eden izmed Ćosićevih sodelavcev, ki pa ni želel biti imenovan.

Ćosiću grozita odpoved in morebitni pregon

Na dan razkritja (prejšnji četrtek) je hrvaška nogometna reprezentanca igrala prijateljsko tekmo s Portugalsko v gosteh, za komentatorja tekme pa je bil predviden prav Ćosić – ta si je po svetovnem prvenstvu privoščil nekaj dopusta, ki ga je preživel prav na Portugalskem, kjer študira njegova hči. Čeprav se pri HRT na informacije in poročanje drugih medijev niso javno odzvali, pa so vodilni možje reagirali takoj. Na dvoboj z aktualnimi evropski prvaki je iz Zagreba potoval drugi novinar, Ćosić pa je bil umaknjen. Ko se je v petek 59-letnik pojavil v službenih prostorih, je bil dobre volje, a kmalu je izvedel, da mu grozi odpoved delovnega razmerja. Na vprašanje hrvaških novinarjev, zakaj, je le na kratko povedal: »Nimam komentarja. Žal mi je, a glede tega nimam kaj reči.« Pri HRT so v sporočilu za javnost zapisali: »Začeli smo postopek prekinitve delovnega razmerja z našim sodelavcem zaradi morebitne nezakonite prodaje štirih vstopnic za finale letošnjega svetovnega prvenstva. Prav tako smo o dogajanju obvestili državne organe, ki bodo ukrepali naprej.« Zadevo Ćosić so posredovali hrvaškemu državnemu tožilstvu, v javnosti pa se pojavljajo vprašanja, kaj bo z Dedićem. Po neuradnih informacijah tudi njemu grozi odpoved.

V drugih hrvaških medijih, predvsem pri portalih Index in Sportske novosti, se sprašujejo, kako je mogoče, da nihče pri hrvaški javni televiziji ni opazil naročila vstopnic. Prav tako veliko vprašanj odpira tematika, zakaj Ćosić ni bil suspendiran že med preiskavo Fife oziroma zakaj je trajalo skoraj dva meseca, da je celotna situacija prišla v javnost. Index namiguje celo o namernem početju, za katero je vodstvo HRT vedelo, ob tem pa na svoji spletni strani ponuja anketo z vprašanjem, ali bi morali hrvaško javno radiotelevizijo ukiniti. Kar 84 odstotkov bralcev meni, da bi bilo to treba storiti.