»Z izplenom smo zadovoljni. Ponovno se je pokazalo, da gre za največji in vsebinsko najmočnejši forum doslej, ki presega okvirje lokacije v Sloveniji in pomembno posega tudi na področja v regiji in tudi v bližnji in daljni soseščini,« je na popoldanski novinarski konferenci dejal Logar.

Letošnji forum so na ministrstvu za zunanje zadeve »razvijali v smeri, da bi obravnavali nekatere teme, ki so aktualne za naš politični prostor, vlogo Slovenije v tem prostoru, hkrati pa skušali identificirati dogajanja in smeri v mednarodnem okolju, ki imajo vpliv na razreševanje ključnih in najbolj problematičnih in ključnih zadev v svetu«, je poudaril Logar.

BSF ključno stičišče za poglobljen razgovor o najpomembnejših temah

BSF je po njegovem prepričanju v tem delu Evrope ključno stičišče za izmenjavo in poglobljen razgovor o najpomembnejših temah, ki so v danem trenutku na dnevnem redu ne le v mednarodnih organizacijah, ampak so tudi predmet širših obravnav v družbi.

Kot enega od vrhuncev foruma je izpostavil pogovor z glavnim pogajalcem EU za brexit Michelom Barnierjem. Po Logarjevih besedah so njegove ocene in stališča odmevali v vseh svetovnih medijih. Še en vsebinski vrhunec naj bi nastopil danes popoldne z razpravo o Zahodnem Balkanu.

Prav tako je Logar izpostavil časovno umeščenost letošnjega foruma, ki jo v Sloveniji zaznamuje menjava vlade. »To je bila prilika za vse, da opravijo številna bilateralna srečanja, za nekatere tudi prvi naskok in priložnost za srečanja z evropskimi voditelji,« je pojasnil.

Letošnjemu BSF je sicer prisostvovala »praktično celotna nova vlada«, je še dodal Logar. »To kaže, da lahko tudi v prihodnje pričakujemo kontinuirano podporo projektu BSF.«

Kot eno od pozitivnih strani letošnjega foruma je državni sekretar izpostavil boljšo uravnoteženost spolov. V prihodnje pa med drugim organizatorji upajo, da bi razpravo o nekaterih temah v okviru priprav na forum raztegnili na celo leto.

Prihodnje leto bo forum potekal 2. in 3. septembra. Organizatorji imajo v mislih znova visokega gosta, ki bi pritegnil pozornost mednarodne skupnosti, katerega, pa Logar še ne razkriva, saj pogovori o sodelovanju še potekajo. "Želimo si pridobiti tudi kakšno slavno osebnost, ki bi dodatno pritegnila tudi mlajšo generacijo," je še dodal.