Po trditvah službe za odnose z javnostmi južnokorejske vojske so si študentje v spletni klepetalnici izmenjali informacije o tem, koliko so se zredili. »Še posebej so pili sok s koščki aloe vere, ki je znana po tem, da dlje kot druga živila ostane v telesu,« so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP navedli v vojski.

Ta je ukano ugotovila z zamudo, saj je študente pred tem že prepoznala kot predebele za vojaščino in jih je zato napotila na civilno služenje. Dva sta ga že opravila, četverica ga opravlja, šest pa jih še čaka na mesta v javnih službah.

Do informacij o tem, da so se študentje namerno zredili, je vojska po lastnih navedbah prišla s pomočjo »forenzične digitalne tehnologije«, kar verjetno pomeni, da je videla sporočila mladeničev v spletni klepetalnici.

Služenje vojske traja najmanj 21 mesecev

Primer je predala tožilstvu, ki bo odločilo, ali bodo mladeniče sodno preganjali. Če bodo na koncu obsojeni, bodo morali znova opraviti zdravniški pregled in morda bodo vendarle pristali v vojski.

V Južni Koreji je služenje vojske obvezno za vse mlade moške, traja pa najmanj 21 mesecev. V vojsko morajo mladeniči vstopiti pred 28 letom. Tisti, ki so predebeli ali presuhi ali tisti, ki imajo določene bolezni oz. invalidnosti, so služenja vojske oproščeni, morajo pa namesto tega opraviti delo v javnih službah, na primer na sodiščih ali v knjižnicah.

Služenju vojske se lahko izognejo zgolj nosilci olimpijskih medalj oz. medalj z azijskih iger.