Maithripala Sirisena je v ponedeljek stopil na oder pred domačimi kmetovalci in z njimi delil neprijetno izkušnjo s poleta z državno letalsko družbo. »Ko sem se vračal z Nepala, so mi na letalu postregli z indijskimi oreščki, ki jih ne bi zmogli pojesti niti psi, kaj šele ljudje,« se je nad domnevno pomanjkljivo kvaliteto oreščkov pritožil predsednik države. »Kdo odobri te reči? Kdo je odgovoren?,« se je vprašal.

Oreščki na letalu so med azijsko elito očitno resna stvar. Leta 2014 je še večji vik zaradi neprimerne postrežbe oreščkov makadamija sprožila hči predsednika letalske družbe Korean Air, ki je bila tedaj pri podjetju sicer podpredsednica. Heather Cho je med pripravo letala Korean Air na polet prejela v vrečki postrežene oreščke, izkušnja pa jo je tako razvnela, da je zahtevala nemudno odstranitev odgovornega člana kabinskega osebja z letala. Njenim željam so ugodili, načrtovani polet pa začasno prekinili. Za izbruh si je Chojeva prislužila leto dni v zaporu, a je na prostost stopila že po nekaj mesecih, ko je sodišče ugodilo njeni pritožbi in odločilo v korist skrajšane pogojne kazni.

Takšnih posledic šrilanški predsednik zaradi ogorčenja nad kvaliteto oreščkov seveda ne bo utrpel, so pa visoka pričakovanja glede letalskih prigrizkov pripomogla k njegovi večji prepoznavnosti tudi v tujini.