Nov vhod s stopniščem z zahodne strani

Steno pri vhodu smo obložili z lesenimi letvicami, ki estetsko skrijejo električno omarico.  Dodali smo pokrito parkirišče, da gredo stanovalci po suhem iz avtomobila v hišo. Nastal je nadstrešek v kombinaciji kovine in lesa.

Bivanje na terasi

Jugozahodni del terase je namenjen za sončenje in osvetlitev notranjosti, zato je v tem delu zgrajena steklena ograja, jugovzhodni del pa je pokrit z lesenim nadstreškom, ki nas ščiti pred soncem, dežjem in snegom. Med fasado in streho nadstreška je odprt prezračevalni prostor. Del terase je namenjen tudi letni kuhinji. Pod stopnice smo umestili uto, bivalni del parcele pa zaprli predvsem zaradi varnosti otrok, ki se igrajo v tem delu. Uporabljeni so trajni materiali: kovina, kamen, steklo, les, aluminij.

Pri prenovi se posvetimo tudi krovsko-kleparskim delom

Ta nam omogočajo dolgotrajnejšo rabo objektov in predmetov v zunanjem prostoru. Pri gradnji nadstreška na terasi in za avto se je na podeskano streho najprej položilo filc, nato strešno folijo, sestavljeno iz dveh slojev in vmesne mrežice, ki služi za ojačitev. Prednost folije v strukturi je, da se ta ne raztrga in se lahko razteguje. Folija brez mrežice je primerna samo za detajle, kot so odduh (izpust zraka), odtok, obdelava antene ali stebričkov. Ko je folija položena, se na nadstreških izdela aluminijaste obrobe in odtoke. Namesto aluminijaste pločevine se lahko uporabi tudi pocinkano.

Korita za rože

Pri koritih za rože uporabimo isti postopek, samo da se je namesto strešne folije znotraj korita uporabilo protikoreninsko folijo. V koritu mora biti spodaj odvodnjavanje, ki ga naredimo iz PVC cevi. Obrobe se izdela kot pri nadstreških, z razliko, da je tukaj obroba manjša. Aluminijasta strešica na vrtni ograji z vrati je prav tako narejena na minimalističen način. S strešicami prekrijemo čelni les, ki je zaradi zunanjih vplivov najbolj na udaru.

Izkušeni izvajalci

Vsak investitor si želi, da bi mu vse, kar je vgradil, služilo čim dalj. Pri vgradnji krovsko-kleparskih materialov je pomembno izbrati izvajalce, ki imajo izkušnje z vgradnjo. Posebno vzdrževanje pri krovsko-kleparskih materialih ni potrebno. Pomembno pa je čiščenje strehe, ko se v žlebovih in odtokih nabereta listje in trava.

 Gregor Lamovšek, Jože Kos in Petra Kos; foto: Center za zunanjo ureditev