»O tem vprašanju tečejo razprave že mnoga desetletja in naivno bi bilo misliti, da se ga lahko hitro reši,"«je dejal Putin po srečanju z japonskim premierjem Shinzom Abejem. »Vendar smo pripravljeni poiskati rešitve, ki bi bile ustrezne tako za Rusijo kot tudi za Japonsko in ki bi jih sprejeli prebivalci obeh držav,« je še dejal.

»Prepričan sem, da bodo naši bilateralni odnosi po tem obisku dobil nov zagon,« je še dejal ruski predsednik.

Abe je Putinu med pogovorom dejal, da se Moskva in Tokio »soočata s težko nalogo«. Ob tem je poudaril, da si oba voditelja delita »skupno samozavest« glede nadaljevanja pogajanj.

Japonski premier je sicer pred potovanjem v Rusijo izrazil upanje »za napredek pri reševanju ozemeljskega spora in podpis mirovne pogodbe«.

Putin in Abe sta prispela v Vladivostok, da bi se udeležila gospodarskega foruma, ki se bo začel v torek. Po pogovoru sta še potrdila, da bo ruski predsednik prihodnje leto obiskal Japonsko.

Zaradi Kurilskih otokov državni nista podpisali mirovnega sporazuma

Abe se je po srečanju z ruskim predsednikom dotaknil tudi vprašanja Severne Koreje. Dejal je, da je Japonska pripravljena nuditi finančno pomoč Pjongjangu, a pod pogojem, da je ta pripravljen »rešiti raketni in jedrski problem« in odgovoriti na vprašanja o ugrabljenih državljanih Japonske.

Rusija in Japonska sta zaradi Kurilskih otokov, ki ležijo med ruskim polotokom Kamčatka in japonskim otokom Hokaido, v sporu že več desetletij. Japonska je Južne Kurile, kot jih imenujejo Rusi, izgubila po kapitulaciji ob koncu druge svetovne vojne. Tedaj je oblast nad njimi prevzela nekdanja Sovjetska zveza. Zaradi teh napetosti državi tudi nista podpisali mirovnega sporazuma, s katerim bi formalno končali sovražnosti iz druge svetovne vojne.