Če ste lastnik štirinožnega prijatelja, vam zagotovo niso tuji nočno vstajanje, po navadi tudi na nekaj ur, in kratki sprehodi okoli hiše, bloka. Navadno kar v pižami ali spodnjih hlačah, saj za oblačenje drugega ni časa. Ko psa zvije v želodčku, je pomembna vsaka sekunda.

Driska pri psu je precej pogost simptom črevesnega obolenja, za katerega je značilno tekoče blato, prav tako povečana frekvenca iztrebljanja in večja količina blata kot sicer. Vzrokov je veliko, najpogostejši pa so intoleranca in alergija na hrano ter infekcijske bolezni. Pogost razlog za drisko so lahko tudi notranji zajedavci. Preverite, kdaj ste psu nazadnje dali sredstva proti notranjim zajedavcem. Odrasle pse je priporočljivo razglistiti štirikrat na leto, mladiče do prvega leta starosti pa vsak mesec. Kadar se driska pojavi nenadoma, vaš štirinožec pa je živahen, ješč in ne kaže drugih kliničnih znakov, lahko z obiskom pri veterinarju še počakate. Včasih je dovolj, če živali za en dan ukinemo hrano, da se želodček umiri, v naslednjih dneh pa med brikete umešamo kuhano belo pusto meso piščanca in razkuhan, neslan riž.

Pomoč iz domače kuhinje

V shrambi in kuhinji imamo navadno hrano, ki bo psu pomagala v primeru akutne driske. Če ima pes drisko, mu lahko ponudite sluz lanenih semen, ki pomaga izboljšati prebavo. Vendar, pozor – ker imajo lanena semena tudi odvajalni učinek, kužku dejansko ponudimo le sluz, ki bo črevo pomirila, dobimo pa jo tako, da jušno žlico lanenih semen za dobre pol ure namočimo v deciliter in pol vode. Prav tako lahko psu s prebavnimi težavami v obrok vmešamo dobro prekuhano in stlačeno bučo hokaido (lahko tudi sladek krompir), ki je polna vlaknin in zato nase vleče vlago ter poskrbi za kompaktnejšo strukturo iztrebka. Ena najbolj naravnih rešitev v boju z razdraženim prebavnim trakom je tudi kostna juha. Ker je njena priprava dolgotrajna, jo lahko zmrznjeno hranimo v manjših količinah v zamrzovalniku.

Prav tako lahko v omarici za prvo pomoč hranimo izdelke, ki jih kupimo v lekarni. Živalsko (medicinsko) oglje – lahko v prahu ali kapsulah – pomaga pri prebavnih težavah, ki so virusnega ali bakterijskega izvora, pomoč je lahko tudi pri blagih zastrupitvah, saj nase veže toksine. Seveda je obisk veterinarja pri zastrupitvah nujno potreben. V lekarni vam bodo prijazno ponudili tudi probiotike, ki pomagajo pri ponovnem oblikovanju črevesne flore. Predvsem pa je pomembno, da smo ves čas pozorni, da pes dobi zadostno količino vode. Kar je včasih težje kot po navadi. V primeru, da je iztrebljanje vedno pogostejše, traja dlje kot dva dni in se vaš ljubljenček vidno slabše počuti, se obrnite na veterinarja, ki vam bo dal nadaljnja navodila.