Obsojeni 41-letnik iz okolice Kopra je v priporu od lanskega oktobra. Koprski kriminalisti so ga ovadili zaradi spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let. Ugotovili so, da je daljše časovno obdobje spolno zlorabljal dekle, ki je bilo sprva staro komaj 13 let. Začelo se je jeseni leta 2016, zlorabe pa so se s časom stopnjevale.

Na koprskem sodišču so februarja razpisali predobravnavni narok, na katerem obtoženi 41-letni ni priznal krivde. Pred narokom se je s tožilstvom pogajal o morebitnem priznanju krivde, a ponudbe tožilstva ni sprejel. Sojenje je bilo, kot je običajno v takšnih primerih zaradi zaščite mladoletne žrtve, zaprto za javnost.

Senat je obdolženega spoznal za krivega spolnega napada na otroka in mu prisodil štiri leta in pol zapora ter mu podaljšal pripor.

Obtoženi naj bi trdil, da se je v deklico zaljubil

Tožilstvo je proti 41-letniku vložilo še obtožbo zaradi prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva, na katerem so prikazani mladoletniki. Kriminalisti so namreč ob pregledu njegovega telefona našli tudi več fotografij, na katerih naj bi bile prikazane spolno zlorabljene mladoletnice, na službenem računalniku pa še fotografijo, na kateri je bil spolno zlorabljen fant. A ga je senat tega kaznivega dejanja oprostil.

Na sodbo sta se pritožila tako obdolženi kot odvetnica, ki ga je zagovarjala po uradni dolžnosti. Senat višjih sodnikov pa je obe pritožbi kot neutemeljeni zavrnil in potrdil sodbo okrožnega senata.

Obtoženi naj bi trdil, da se je v deklico zaljubil, o svoji ljubezni do nje naj bi pisal tudi v pritožbi višjim sodnikom ter ob tem omenjal razmere v dekličini družini. Deklici naj bi obljubljal, da bosta skupaj živela in ji govoril, da jo ima rad. Očitno pa je predvsem izkoristil dekličino čustveno stisko in jo zlorabil, so navedle Primorske novice. Sodišče na prvi stopnji ni odločalo o premoženjsko-pravnem zahtevku oškodovanke, temveč jo je napotilo na pravdo.