Omenjena spominska kartica je odeta v izjemno trpežno ohišje, ki je odporno proti upogibanju s silo do 180 njutonov in proti padcu z višine do pet metrov. Potreba po tovrstnih produktih na trgu vsekakor obstaja. Namreč, ne glede na to, koliko je fotoaparat trpežen, je preživetje zajetih posnetkov na koncu odvisno od stanja spominske kartice. SF-G tough fotografom in filmarjem, ki se bojujejo z različnimi vplivi iz okolja, omogoča tudi zaščito pred vodo in prahom, saj jo ščitita certifikata IPX8 in IP6X.

Nova serija je 18-krat močnejša od standardnih SD-kartic, saj jo varuje monolitna struktura (odlitek ohišja je narejen iz enega dela zelo trdega materiala). Ohišje običajnih SD-kartic je navadno sestavljeno iz treh ločenih delov tanke plastike. Najpogostejše težave, ki jih imajo s karticami uporabniki, so zlomljeno plastično ohišje, zlomljeno stikalo za zaščito podatkov in poškodovana narebrena površina ob kontaktih. Pri Sonyju so inženirji te dele v celoti odstranili in kartice s tem dodatno okrepili.

Največja hitrost zapisovanja in branja

Kartice odlikuje tudi največja hitrost zapisovanja, ki znaša do 299 megabajtov na sekundo. To v praksi fotografu omogoča, da posname več fotografij na sekundo in tako ujame izmuzljive trenutke. Za filmarje taka hitrost zapisovanja pomeni možnost zajemanja videa v najvišjih ločljivostih pri največjem številu sličic na sekundo. Odlikuje jih namreč standard hitrosti V90 (trenutno povprečje zmogljivih kartic se ponaša z oznako V30).

Z bralno hitrostjo 300 megabajtov na sekundo pa je olajšano prenašanje težkih datotek na računalnik. Tudi tu gre za največjo hitrost na svetu, ki v tem primeru izjemno poveča učinkovitost dela v postprodukciji.

Kartice serije SF-G series tough ponujajo še nekaj drugih lastnosti, ki bodo poskrbele za miren spanec fotografov. Med drugim programsko orodje SD scan utility, s katerim lahko uporabnik preveri, ali je kartica še vedno v dobrem stanju, in programsko opremo file rescue software, ki omogoča povrnitev po nesreči izbrisanih fotografij. Poleg tega so kartice odporne proti rentgenskim žarkom, delovanju magnetov in temperaturnim vplivom. So antistatične in imajo še UV-zaščito. Kartice bodo naprodaj od oktobra dalje, za različico z največ prostora, 128 gigabajti, pa bo najverjetneje treba odšteti okrog 200 evrov.