Mednarodna skupnost je pozorno spremljala parado, saj bi lahko Severnokorejci na njej predstavili novo orožje, predvsem pa bi lahko ponudila odgovore na vprašanja o izpolnjevanju zavez glede jedrske razorožitve.

Poleg več tisoč vojakov so na paradi sodelovali tudi topništvo, oklepna vozila in tanki, prizorišče pa so preletela vojaška letala. Kim Jong-un se je očitno odločil, da tokrat ne bo prikazal medcelinskih balističnih raket, ki lahko dosežejo ameriško celino in nosijo jedrske konice. S tem bi namreč lahko ogrozil nedavno otoplitev odnosov z mednarodno skupnostjo po vrhu z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom v Singapurju.

Kim in Trump sta na junijskem vrhu podpisala ohlapen dogovor o jedrski razorožitvi Korejskega polotoka, ki pa ne vključuje časovnice, podrobnega načrta in mehanizmov za preveritev procesa razorožitve.

Na častni tribuni je poleg Kima sedel odposlanec kitajskega predsednika Li Zhanshu, ki je eden od sedmih članov stalnega komiteja politbiroja kitajske komunistične partije, najmočnejšega organa v državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.