Teniški svet ima novo junakinjo. To je Naomi Osaka, ki je na OP ZDA ob prvi uvrstitvi v finale senzacionalno premagala svojo vzornico Sereno Williams. Japonka je bila v sklepnem ženskem dvoboju boljša v vseh teniških prvinah. Prvi niz je dobila gladko s 6:2, v drugem zaostajala z 1:3, se vrnila v igro ter spravila tekmico v obup. V najtežjih trenutkih je Naomi Osaka nadzorovala igro ter v slogu najizkušenejše igralke dobila igro na svoj servis za zmago s 6:4. Postala je prva Japonka z zmago na teniškem turnirju največje četverice, poleg pokala pa je prejela ček v vrednosti 3,8 milijona ameriških dolarjev. Hkrati je kot 20. nosilka postala šele četrta zmagovalka v newyorški zgodovini, ki je bila pred začetkom turnirja uvrščena slabše od 10. nosilke. Leta 2006 je Belgijka Kim Clijsters zmagala s povabilom organizatorjev, leta 2015 je šla Italijanka Flavia Penetta do konca kot 26. nosilka, lani pa je bila Američanka Sloane Stephens nepostavljena igralka.

Razjarjena Serena

Več kot 23.000 gledalcev je na razprodanem stadionu Arthur Ashe doživelo šok, ko je najbolj prepoznavna športnica na svetu nepričakovano izgubila 31. finale. Vse je bilo namreč pripravljeno na 24. turnirsko zmago Serene Williams, s katero bi se izenačila z Margaret Court. Scenarij se je spremenil v nočno moro, saj je 36-letna Američanka povsem izgubila živce. Po izgubljeni igri na svoj servis in vodstvu s 3:2 v drugem nizu je razbila lopar ter prejela opozorilo glavnega sodnika Carlosa Ramosa. Sledil je ključni trenutek, zaradi katerega je imela Serena Williams številne dialoge z glavnim sodnikom. Ramos jo je namreč kaznoval z odvzemom točke, ker naj bi ji med odmorom trener Patrick Mouratoglou dajal nasvete.

Odločitev je Sereno Williams tako razjezila, da je sodniku namenila številne hude očitke. Ramosu je dejala, da v življenju ni goljufala in da ni prejela nobenega trenerskega nasveta. Patrick Mouratoglou je pozneje priznal, da ji je dal nasvet, a pojasnil, da so tovrstne komunikacije povsem običajne v teniškem svetu. Ko je Američanka izgubila naslednji dve igri, je Ramosa označila za tatu, sodnik pa jo je kaznoval z odvzemom igre. Sledili so številni drugi dialogi, v katerih je sodeloval tudi direktor OP ZDA Brian Earley. Po 80 minutah je Naomi Osaka končno postala junakinja New Yorka. Japonko so dogodki dodobra pretresli, sanjsko zmago pa je doživela skromno in ponižno. »Verjamem, da bo vse skupaj prišlo za menoj. Trenutno sem preveč izpraznjena, da bi lahko povedala kaj pametnega,« je dejala Naomi Osaka.

Najslabše sojenje doslej?

Številni aktivni in nekdanji teniški igralci so se postavili v bran Serene Williams. Pravijo, da je bilo sojenje v finalu najslabše doslej, da bi moral glavni sodnik reagirati drugače. Skušal naj bi umiriti razdraženo Sereno Williams, ji povedati, kakšen scenarij jo lahko doleti, če se ne bo umirila. Nekateri igralci so spomnili, kaj vse so slišali sodniki na svoj račun, pa igralcev niso kaznovali, in da mora vsak glavni sodnik storiti vse, da z igralcem najde skupni jezik in ga v obdobjih krize umiri.

Nepričakovani dogodki v ženskem finalu OP ZDA so sprožili številna vprašanja v teniškem svetu. Mednarodno teniško organizacijo čaka veliko dela, da poenoti pravila na turnirjih nižjega ranga, kjer so trenerski nasveti dovoljeni, in na grand slamih. Predvsem pa, da točno določi sodniška pravila, saj je bilo mogoče letos v New Yorku videti pravi festival različnih sodniških odločitev. V prihodnjih dneh čaka veliko dela tudi druge organizacije, saj je Serena Williams Carlosa Ramosa obtožila, da je ravnal seksistično, ko ji je odvzel igro, medtem ko česa podobnega pri moških ne bi storil.