Največji svetovni gospodarstvi sta že nekaj časa ujeti v spiralo obtoževanja o nepoštenih trgovinskih praksah in uvajanja novih carin na uvoz. Že tako napete odnose bi lahko podatki, ki kažejo na rast kitajskega zunanjetrgovinskega presežka, še poslabšali.

Kitajski izvoz je avgusta na letni ravni narasel za 13,2 odstotka na 44,4 milijarde dolarjev, medtem ko se je uvoz v enakem obdobju okrepil za dva odstotka na 13,3 milijarde dolarjev. Presežek je v primerjavi z lanskim avgustom narasel za 18,7 odstotka. Doslej najvišja vrednost zunanjetrgovinskega presežka v trgovini z ZDA je bila dosežena junija, ko je dosegla 28,9 milijarde dolarjev.

Kitajski presežek v trgovini s preostalim svetom je na letni ravni ostal skoraj nespremenjen pri 27,9 milijarde dolarjev. Izvoz je narasel za 9,8 odstotka, uvoz pa za 20 odstotkov. Rast pa je bila počasnejša kot julija, ko se je izvoz povečal za 12,2, uvoz pa za 27 odstotkov.

ZDA so že uvedle carine na kitajski uvoz v vrednosti 50 milijard dolarjev, Kitajska je vrnila z enako mero, Trump pa načrtuje še 200 milijard carin in sedaj je k tem napovedim dodal še carine za 267 milijard kitajskega uvoza.