Bolnike so zdravili v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) v Ljubljani, v tamkajšnjem Centru za klinično toksikologijo in farmakologijo, in v ostalih slovenskih bolnišnicah, pri čemer so v omenjenih podatkih upoštevani bolniki, kjer so se zdravniki o zdravljenju posvetovali z dežurnim toksikologom v sklopu 24-urne toksikološke službe Centra za klinično toksikologijo in farmakologijo.

V zadnjih 20 letih ni od ugriza nihče umrl

Število zdravljenih bolnikov zaradi ugrizov gadov ali modrasov se sicer od leta do leta spreminja. Od leta 2010 je bilo največje letno število zdravljenih zaradi ugrizov gada ali modrasa lani in v letu 2013, in sicer po 12 oseb, najmanj pa leta 2010, ko so zdravniki zdravili dve osebi. V tem obdobju so v UKC Ljubljana obravnavali tudi en ugriz strupene klopotače. V vsaj zadnjih 20 letih v Sloveniji zaradi ugriza kače ni nihče umrl, ker so bili vsi prizadeti pravočasno in ustrezno zdravljeni. Nekaj bolnikov je potrebovalo zdravljenje v intenzivni enoti, vključno z umetnim dihanjem. Ti bi verjetno umrli, če jih ne bi zdravili, so za STA pojasnili v UKC Ljubljana. Protistrup imajo sicer v mariborskem in ljubljanskem UKC.

Kadar pride do ugriza modrasa, gada ali druge strupene kače, pristojni svetujejo, da naj prizadeti oz. očividci najprej poskrbijo za svojo varnost pri reševanju in odženejo kačo. Nato naj za pomoč pokličejo številko 112.

Tisti, ki ga je ugriznila strupena kača, si mora odstraniti uro, zapestnice, prstane in drug nakit ter mirovati. Rano je treba očistiti, sterilno obvezati in hladiti z obkladki. Prizadeti ud, ki ga je treba imobilizirati, naj leži nižje od srca. Kot še navajajo v UKC, lahko prevezovanje uda nad ugrizom modrasa ali gada poslabša stanje ponesrečenca, zato preveze uda pri ugrizu modrasa ali gada ne smemo narediti. Zastrupljenec tudi ne sme piti alkohola.