Kandidat skrajne desnice za brazilske predsedniške volitve, 63-letni Jair Bolsonaro, je bil na četrtkovem predvolilnem zborovanju hudo ranjen z nožem. Po operaciji so zdravniki sporočili, da je njegovo stanje »resno, a stabilno«. Gre za favorita za zmago v prvem krogu volitev 7. oktobra, saj mu po prepovedi kandidature Luizu Inaciu Luli da Silvi ankete napovedujejo največ glasov, ne pa tudi večine.

»Tako mi je naročil Bog«

Atentat se je zgodil v četrtek popoldne na predvolilnem shodu v mestu Juiz de Fora v zvezni državi Minas Gerais na jugovzhodu Brazilije. Na številnih videoposnetkih, objavljenih v brazilskih medijih in na socialnih omrežjih, je videti, da ga je neki moški zabodel v levi predel trebuha prav v trenutku, ko so ga njegovi privrženci vzdignili na svoja ramena. Veselje na obrazu se je v hipu spremenilo v izraz bolečine, nato se je zgrudil. Policija in njegovi varnostniki so napadalca takoj prijeli in preprečili, da bi ga udeleženci shoda linčali. Bolsonara so nemudoma prepeljali v bolnišnico, kjer so zdravniki ugotovili, da je zaradi notranjih krvavitev njegovo stanje kritično in je potrebna takojšnja operacija. Izgubil je štirideset odstotkov krvi. Po operativnem posegu so javnosti sporočili, da je imel prizadeta jetra, pljuča in črevesje, a da je zunaj smrtne nevarnosti.

Po poročanju policije je napadalec 40-letni domačin, Adelio Bispo de Oliveira, ki po navedbah lokalnih časnikov ni član nobene stranke. Sumijo, da gre za psihično moteno osebo. V policijskem zaslišanju je kot razlog navedel: »Tako mi je naročil Bog.«

Napad so obsodili vsi brazilski politiki in politične stranke, tudi predsednik države Michel Temer in Lula da Silva, ter poudarili, da je bila demokratičnemu procesu storjena škoda. Izjava Gustava Bebbianna, predsednika Socialne liberalne stranke (PSL), ki ji pripada tudi Bolsonaro, pa je bila v slogu njihovega kandidata. Rekel je, da »gre za vojno«.

Rasist, homofob, šovinist

Jair Bolsonaro je v politiki že več kot 30 let. Toliko časa je poslanec zveznega parlamenta – vse odkar je s činom kapetana opustil vojaško kariero. Velja za skrajno nesramnega in brezobzirnega politika, po vrhu rasista, homofoba in šovinista. Nekateri ga primerjajo z Donaldom Trumpom, a je po retoriki bliže filipinskemu predsedniku Rodrigu Duterteju. Bolsonaro zagovarja »zakon in red«, zato predlaga uvedbo smrtne kazni in uporabo metod mučenja ter prosto prodajo orožja državljanom. Pobiti bi dal člane Lulove Delavske stranke (PT). »Edini dober kriminalec je mrtev kriminalec,« pravi.

Podpira uvedbo vojaške diktature. »S to neodgovorno demokracijo nikoli ne bomo rešili nacionalnih težav,« je izjavil nekoč. Lani je napovedal, da bo, če bo izvoljen za predsednika države, ukinil indijanske rezervate in quilombolas – naselja iz časov suženjstva, ki so jih ustanovili afriški sužnji, ko so s plantaž pobegnili v pragozd. Prepričan je, da oboji ovirajo ekonomski razvoj in »niso koristni niti za razmnoževanje«.

Znan je tudi po homofobnih in seksističnih izjavah. Ena takih je, da bi svojega sina raje videl mrtvega, kot da bi bil gej. Ali pa njegova pripomba na parlamentarno kolegico Mario do Rosario, da »ni vredna niti posilstva, ker je tako grda«.

Vodi, a se mu obeta poraz

Bolsonaro po predvolilnih javnomnenjskih raziskavah zdaj vodi, potem ko je v četrtek brazilsko vrhovno sodišče zavrnilo pritožbo na odločitev višjega volilnega sodišča, ki je Luli da Silvi prepovedalo kandidirati na volitvah. Lulo je predtem podpiralo 40 odstotkov vprašanih. Po raziskavi agencije Ibope, opravljeni 3. in 4. septembra, v kateri ni bilo imena Lule, je zdaj z 22-odstotno podporo na prvem mestu Bolsonaro. Sledijo mu ekologinja Marina Silva in levičar Ciro Gomes, ki ju podpira 12 odstotkov vprašanih, ter z 9 odstotki socialdemokratski kandidat Geraldo Alckmin. Raziskava kaže, da Bolsonaro ne bo izbran v prvem krogu, v drugem 28. oktobra pa mu napovedujejo poraz ne glede na protikandidata.