Razvojni center Srca Slovenije in občine Kamnik, Litija, Lukovica, Moravče in Šmartno pri Litiji so v sodelovanju s kar 49 lokalnimi ponudniki ta konec tedna obiskovalcem četrte izdaje »vikendov doživetij« pripravili številne aktivnosti, privlačne popuste in odlične okuse. Kot pravijo, bo prvi letošnji vikend odprtih vrat v vseh petih občinah še bolj družinsko obarvan kot prejšnja leta, tako da bodo v vseh okoljih potekale različne aktivnosti, ki bodo navduševale vse družinske člane.

Obiskovalci se bodo lahko med drugim preizkusili v ribolovu, jahanju, lončarstvu, sodelovali na igrah brez meja, maratonu aerobike in zumbe ali pri vodni telovadbi, spoznali pravila knajpanja, polstenja volne in oblikovanja lesa, obiskali čebelarje, pastirje in zeliščarje, okusili lokalne dobrote, kot so tuhinjska fila, rušovc, domače paštete, domače pivo, in si privoščili oglarsko, rudarsko ali pastirsko malico. Otroke čakajo brezplačen sladoled, delavnice slikanja na kamen, pletenja zapestnic in izdelave lutk, pa tudi pravljice v rudniku in vožnja z električnimi motorji.

»Z vikendi odprtih vrat lokalnim turističnim ponudnikom ne omogočamo samo, da svojo kakovostno ponudbo, ki je plod znanja, izkušenj in tradicije, pokažejo čim večjemu številu obiskovalcev, ampak da še bolj intenzivno razvijajo svoje dejavnosti in s tem bogatijo turistično ponudbo domačega kraja in širše,« je poudaril Željko Savić, predsednik LAS Srce Slovenije, kjer že 17 let pomagajo nizati zgodbe, v katerih se prepletajo podjetništvo, turizem in trajnostni razvoj okolja.

Znak kakovosti

V LAS Srce Slovenije lokalno ponudbo spodbujajo tudi s podeljevanjem certifikatov kolektivne tržne znamke Srce Slovenije. Z njo se postavljata že 102 prehranska in rokodelska izdelka tega območja, saj so v samostanu Mekinje v Kamniku pred kratkim z znakom odlikovali še 18 novih ponudnikov. Na slavnostni podelitvi so lahko obiskovalci nagrajene izdelke tudi okušali, rokodelske izdelke pa si je v prostorih samostana mogoče ogledati še do 25. septembra.