Uradni London je kljub prepričanju svojega ministra za varnost Bena Wallacea, da se v ruski varnostni službi (GRU) nič ne zgodi brez nadzora, sredstev in navodil oblasti, na današnji izredni seji varnostnega sveta ZN glavno pozornost usmeril na službo samo in ne na Kremelj in njegovega šefa Vladimirja Putina. Takšno predstavitev dognanj britanskih preiskovalcev napada z živčnim strupom na Sergeja Skripala in njegovo hčer marca letos v Salisburyju je v sredo napovedala že premierka Theresa May, ki je v parlamentu naznanila široko iskanje mednarodne podpore za onemogočanje vsakršnega delovanja GRU. London bo uporabil vse svoje varnostne službe, vključno z MI5, MI6 in GCHQ, da razkrije »zlonamerno delovanje« ruske vojaške varnostne službe in »razbije njeno mrežo«. Velika Britanija tudi zahteva nove sankcije proti Rusiji, pri čemer viri v britanski vladi navajajo, da bodo njihov cilj ključne osebe v GRU ter njihova potovanja in premoženje. Mayeva je pred sejo VS ob zavedanju, da bo vsak poskus sprejetja ukrepov proti Rusiji Moskva preprečila z vetom, skušala pridobiti čim širšo podporo, v prvi vrsti od Washingtona, nato pa še s klici voditeljem nekaterih drugih držav, članic VS.

Za Britanijo o krivcih ni dvoma

Velika Britanija že vse od napada na Skripala pred pol leta krivdo pripisuje Rusiji. Obširna preiskava, v kateri so pregledali posnetke več kot deset tisoč nadzornih kamer, vstope ruskih državljanov na Otok v dneh pred napadom in odhode po njem ter sledi vnosa živčnega strupa novičok na britanska tla, je tamkajšnje tožilstvo prepričala, da imajo dovolj dokazov za objavo krivcev. To naj bi bila operativca GRU Aleksander Petrov in Ruslan Boširov, pri čemer ugotavlja, da gre za izmišljeni imeni, ki pa sta bili vpisani v uradna ruska potna lista. London je že izdal Interpolovo tiralico za obema, ni pa zahteval izročitve od Rusije, zavedajoč se, da bi bila takšna poteza brezpredmetna, saj ruske državljane pred izročanjem ščiti njihova ustava.

Kremelj je sicer danes znova odločno zavrnil vse obtožbe o ruski vpletenosti v napad z novičokom v Veliki Britaniji, same navedbe, da so ga odobrili v oblastnih krogih, pa je Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov označil za nesprejemljive. Dodal je, da Moskva ne more preveriti identitete obtoženih Petrova in Boširova, ker iz Londona niso prejeli nobene uradne zahteve, in ponovil, da se želi Rusija vključiti v preiskavo o napadu na Skripala. Zahteval je, da London preneha kršiti mednarodnopravno pravico Rusije, da komunicira s svojimi državljani, saj ji ne dovoli stika s Skripalovima, to pa preprečuje tudi Sergejevi nečakinji Viktoriji, ki ji zavrača izdajo vizuma.

ZDA, Kanada, Nemčija in Francija se strinjajo z Londonom

Pred današnjim zasedanjem varnostnega sveta so »polno zaupanje« v londonske ugotovitve o odgovornosti ruske države za napad z živčnim strupom v Veliki Britaniji izrazile v skupni izjavi ZDA, Kanada, Francija in Nemčija. Moskvo pa so pozvale, naj organizaciji za prepoved kemičnega orožja (OPCW) razkrije vse podatke o svojem programu novičoka. Opozorili so še, da je OPCW potrdil, da je bil živčni strup, zaradi katerega je v bližini Salisburyja kasneje umrla Britanka Dawn Sturgess, identičen novičoku, ki je bil uporabljen v napadu na Skripalova. S polnim zaupanjem v rezultate polletne preiskave so nastopili tudi njihovi predstavniki v varnostnem svetu, ruski veleposlanik Vasilij Nebenzia pa je dejal, da so britanski dokazi povsem nezadostni in da London zanima le »ostudna protiruska histerija«.