Grabar-Kitarovićeva je po obisku dela meje med Hrvaško in BiH, čez katerega v zadnjem času poteka ena izmed osrednjih balkanskih migrantskih smeri, izrazila zadovoljstvo zaradi dobrega sodelovanja med policijama obeh držav. Ocenila je, da se hitro in dobro odzivata na poskuse ilegalnih prehodov meje. »Hrvaška s kakovostnim nadzorom zunanje meje EU kaže pripravljenost na vstop v schengensko območje,« je povedala.

Visoki komisar Združenih narodov za begunce (UNHCR) je v svojem septembrskem poročilu ostro kritiziral hrvaško policijo zaradi nasilja nad migranti in kršitev evropske azilne politike, a so v hrvaškem notranjem ministrstvu kritike zavrnili.

Hrvaška predsednica je del meje tudi osebno pregledala s termovizijsko kamero, ki omogoča opazovanje gibanja oseb v temi. Pri tem jo je v nekem trenutku napadel roj sršenov, tako da je bila osebno priča eni od številnih nevarnosti, ki grozijo policistom pri opravljanju njihovega dela, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Za pomoč so jo prosili tudi iz Velike Kladuše

Grabar-Kitarovićeva je dejala, da se je odločila obiskati policiste ob meji po številnih pritožbah hrvaških državljanov, ki živijo ob zeleni meji z BiH. Prebivalci so zaskrbljeni zaradi vse večjega pritiska ilegalnih migracij in se počutijo varnostno ogroženi, je dodala.

Kot je poudarila, so jo za pomoč prosili tudi iz Velike Kladuše v BiH, kjer si prizadevajo, da bi njihovo nasprotovanje ustanovitvi velikega centra za migrante v mestu obravnavala tudi Evropska komisija.

V Veliki Kladuši ocenjujejo, da bi bilo bolje, če bi v BiH zgradili večje število manjših migrantskih centrov na različnih koncih države, namesto da bi bili migranti koncentrirani na enem mestu, tudi zaradi nevarnosti zvišanja stopnje kriminala ter morebitnih napadov na ljudi in njihovo premoženje.