Znakov, da se v administraciji Donalda Trumpa dogajajo nenavadne stvari, že do sedaj ni manjkalo, po torkovi objavi izvlečkov knjige novinarja Boba Woodwarda o tem, kako svetovalci predsedniku za hrbtom onemogočajo njegove odločitve ter izvajajo birokratski državni udar, pa je danes završalo še bolj. Takšnega primera v ZDA praktično ne pomnijo. Visoki predstavnik Trumpove vlade je v anonimnem prispevku, ki ga je objavil New York Times, zapisal, da obstaja »odpor znotraj Trumpove Bele hiše, saj mnogi visoki člani vlade marljivo, od znotraj, spodnašajo dele predsednikovega programa in njegove najslabše vzgibe«. Avtor(ica) je dodal(a): »Vem, o čem govorim. Spadam mednje.«

Kar je Woodward v knjigi opisal s primeri, ko je denimo glavni ekonomski svetovalec s predsednikove mize ukradel dokument, da Trump ne bi sprejel odločitve, ki bi po mnenju svetovalcev škodovala državni varnosti, je zdaj dobilo javno potrditev od znotraj. Avtor piše, da odpor poti Trumpu obstaja v dobro države – da visoki člani vlade pravzaprav državo in Američane ščitijo pred predsednikom in njegovim »ravnanjem, ki škodi republiki«. »Jedro problema je popolna odsotnost predsednikovih moralnih načel, vsakdo, ki dela z njim, ve, da nima nobenih prepoznavnih temeljnih načel, ki bi ga vodila pri odločanju. Rezultat njegove impulzivnosti so nepremišljene, občasno neodgovorne odločitve, sprejete brez ustreznega predznanja, od katerih moramo potem stopiti nazaj,« navaja avtor, ki dodaja, da ni del kakšne levičarske agende ali »globoke države«, ampak da ga s sodelavci skrbi za Ameriko.

Piše celo, da se je v Beli hiši po tihem govorilo o aktiviranju 25. člena ustave, ki govori o predsednikovi opravilni nesposobnosti in odstavitvi, vendar niso hoteli povzročiti ustavne krize.

Pence zanikal avtorstvo

Članek je odprl več vprašanj. Glavno vprašanje je, kdo je avtor članka. Uredništvo časopisa New York Times pravi, da to ve, vendar ga ne bo razkrilo, ker so se dogovorili za anonimno objavo. Prvi sum je padel na podpredsednika Mika Pencea, ker avtor v prispevku uporablja besedno zvezo zvezda vodnica, ki jo pogosto uporablja prav Pence. Njegov urad je avtorstvo odločno zanikal, podobno tudi zunanji minister Mike Pompeo in obrambni minister Jim Mattis. Pompeo je dejal, da ostane nekomu, ki razmišlja tako kot avtor prispevka, samo eno: takojšen odstop.

Trump je v odzivu zahteval, da časnik razkrije avtorja zaradi nacionalne varnosti, potem pa se vprašal, ali zares obstaja ali gre za še en lažni vir propadajočega New York Timesa? Vsekakor je pričakovati, da bo ugibanje in iskanje avtorja prisotno na mnoge načine in da ga bodo poskušali razkriti tudi z besedno analizo teksta, kar že kaže primer Pencea.

Nekaj resnih dilem o »upornikih« v vladi

Odpira se še nekaj vprašanj. Vsaka administracija se sooča z notranjimi razhajanji, s spletkami in z iskanjem načina visokih uradnikov, da uveljavijo svoj pogled na aktualna vprašanja. Vendar se glede na pisanje anonimneža poraja dilema, ali v Trumpovi Beli hiši obstaja peta kolona, ki neustavno sabotira delo predsednika, ali pa res skrbi, da Amerika politično ne pade s tečajev. Kdo torej odloča, kdaj je kakšno Trumpovo idejo smiselno sabotirati in kdaj ne ter kakšni so pri tem kriteriji, katerih odsotnost avtor očita Trumpu?

Kot so danes opozorili nekateri ameriški komentatorji, je nejasno tudi, zakaj bi nekdo, ki pravi, da s »tihim uporom« rešuje Ameriko pred Trumpom, početje javno razkril. Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Huckabee Sanders pravi, da »avtor v resnici na prvo mesto pred voljo ameriškega ljudstva ne postavlja države, ampak sebe in svoj ego«. Novinar časopisa Washington Post Aaron Blake nasprotno sklepa, da so člani vlade morda že tako zaskrbljeni nad dogajanjem, da so čutili, da morajo spregovoriti javno.

Nekateri vidijo v početju dokaz, da je država v ustavni krizi, kot pravi bivši zunanji minister John Kerry. Drugi vidijo v članku poskus republikancev, da se pred novembrskimi kongresnimi volitvami oddaljijo od Trumpa, ker jim kaže slabo, tretji pa aktivni poskus rušenja izvoljenega predsednika od znotraj. V vsakem primeru si ni težko predstavljati, da bo objava prispevka še povečala kaos v Beli hiši in že večkrat izraženo zaskrbljenost Trumpa, da poskuša »globoka država« sesuti njegovo predsedovanje, v kateri kritiki vidijo preganjavico.