»Prepočasni smo bili pri odkrivanju tega in prepočasi smo ukrepali. To vmešavanje je bilo popolnoma nesprejemljivo. S tem so bile kršene vrednote našega podjetja in države, ki jo ljubimo,« je poudarila Sandbergova na zaslišanju pred senatnim odborom za nadzor varnostnih služb, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

»Grožnja, ki nam preti, ni nova. Amerika je bila vedno tarča napadov nasprotnikov, ki želijo spodkopati našo demokracijo. Nove so zgolj taktike, ki jih uporabljajo,« je pojasnila na zaslišanju o kampanjah manipuliranja tujih sil.

Sandbergova, ki zaseda drugi najvišji položaj v Facebooku, je dejala še, da je družba podvojila število uslužbencev, ki skrbijo za varnost, s tem pa se ukvarja tudi umetna inteligenca.

V ameriškem senatu se je moral sicer zaradi škandala s podjetjem Cambridge Analytica, ki je zlorabilo podatke 87 milijonov uporabnikov Facebooka v kampanji za ameriške volitve leta 2016, aprila zagovarjati že ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg. Ta je prevzel osebno odgovornost za zlorabo osebnih podatkov in priznal, da Facebooku ni uspelo zaščititi omrežja.

Predstavnik Googla se zaslišanja ni udeležil

Ustanovitelj in izvršni direktor Twitterja Dorsey pa je danes v senatu povedal, da so bili »nepripravljeni in neustrezno opremljeni za obsežnost problemov, s katerimi so se soočali«. »Prevzemamo vso odgovornost, da to popravimo,« je poudaril.

Dejal je še, da ukrepajo proti manipulaciji in identificirajo »osem do deset sumljivih računov na teden«.

Zaslišanja bi se moral udeležiti tudi predstavnik Googla, a so zgolj pisno sporočili, da bodo ohranili svoje napore za preprečevanje tujega vmešavanja v ameriške volitve.

ZDA obtožujejo Rusijo, da se je vmešavala v ameriške predsedniške volitve pred dvema letoma, tudi prek objav na družbenih medijih. Vprašanje vmešavanja tujih sil in odziv družbenih medijev pa je pomembno tudi pred novembrskimi delnimi volitvami v kongres.

Biščak je popoldne na Twitterju objavil prošnjo bralcem, da naslovnico nove številke revije širijo tudi na Facebooku. "Demokracijo in tudi nekatere novinarje je to družbeno omrežje blokiralo. ZA SVOBODO GOVORA GRE!," je dodal. Tudi na svojem Facebook profilu so navedli, da jim ne dovolijo objaviti naslovnice, zato puščajo naslovno sliko prazno.