Ko pri grabljenju trate opazite zaplate stare, posušene trave in mah, je čas za zračenje travne ruše. Prezračevalnik s svojimi rezili vertikalno zareže nekaj milimetrov globoko in pripomore k boljši zračnosti zemlje. Korenine trave lahko ponovno zadihajo, zato trava lepše raste.

Pozor na čebulice okrasnih rastlin

Najboljši čas za prezračevanje je spomladi, ko se zemlja že nekoliko posuši, temperatura pa preseže 10 stopinj Celzija, in jeseni. Če imate na zelenici zasajene čebulice okrasnih pomladnih rastlin, za prezračevanje trate raje izberite september ali oktober, saj bi v spomladi lahko poškodovali nežne poganjke. Najprej trato čisto na kratko pokosimo. Na manjših površinah jo preluknjamo z vilami, vsakih 30 centimetrov v dolžino. Lahko jo tudi močno pregrabimo ali razrežemo s posebnim vertikulirnim strojem.

Na roke ali na elektriko

Običajni električni ali ročni prezračevalniki ne zavzamejo veliko prostora. Rezila nastavite tako, da v zemljo ne bodo prodrla globlje od 5 milimetrov. Zelenico pokosite na kratko, nato pa celotno površino po dolžini in širini prečešite s prezračevalnikom. Videz zelenice bo po zračenju vse prej kot mikaven, trata pa si bo s pravilno nego kmalu opomogla in se pokazala v najlepši luči. Po zračenju jo posujte z mešanico gnojila, izboljševala tal in hitro klijočih semen, uporabite denimo COMPO SAAT Vertikulirni mix (Metrob), da tla pognojite in zapolnite morebitne vrzeli.