Za predstave v Empoliju na začetku sezone dobivate visoke ocene. Očitno ste v odlični formi.

Res je, relativno dobro smo krenili v sezono. Imamo dobro ekipo, se pa zavedamo, da nas v prvi italijanski ligi čaka boj za obstanek. Smo šele na začetku sezone, zato še ne vemo, kako se bomo odzvali, ko bomo igrali proti najmočnejšim klubom. Nikdar ne veš, kaj prinese serija porazov, a zdaj se s tem ne obremenjujemo. Tudi sam sem zadovoljen s trenutno formo.

Na začetku minule sezone ste tekme spremljali tudi s klopi, potem pa se je začel vaš razcvet.

Na začetku res nisem igral veliko. Spremembe so se zgodile po zamenjavi trenerja, ko sem začel redno igrati. Hitro sem prišel v pravi tekmovalni ritem, kar mi je dvignilo samozavest. Dobro sem izkoristil vsako priložnost, ki mi jo je namenil trener.

Italija postaja zelo priljubljena dežela za slovenske nogometaše.

Verjetno nam leži liga, ki ni tako fizično zahtevna kot drugod. Morda se lažje navadimo na taktične zamisli trenerjev. Vesel sem, da v serie A nastopa ogromno rojakov, kar pripomore k ugledu slovenskega nogometa.

Kaj vas najbolj navdušuje v Italiji?

Lepo je živeti v Italiji. Hitro sem se navadil na okolje. S tekmovalnega vidika pa je italijanska liga letos poleti zrasla v očeh javnosti. V Juventus je prišel Cristiano Ronaldo, tudi druge ekipe so se okrepile. Z leti postaja italijansko prvenstvo vse bolj gledljivo. Najmočnejša italijanska moštva kažejo velike ambicije, da bi dosegla raven najboljših evropskih kolektivov, kot so Barcelona, Real Madrid, Bayern München… Tako za igralce kot gledalce je razvoj italijanske lige zelo koristen.

Ste tudi eden od potencialnih vodij v slovenski reprezentanci. Ste pripravljeni prevzeti odgovornost?

Na vsaki tekmi posamezniki pridejo do izraza, najpomembnejši pa je kolektiv. Če bo slovenska reprezentanca delovala usklajeno, ni bojazni. Ko si na igrišču, mora vsak poskušati pomagati ekipi.

Na vašem igralnem položaju je bila v reprezentanci še pred kratkim velika gneča, zdaj Birsa ne nastopa več za izbrano vrsto, Iličić pa je zbolel. Čutite veliko priložnost, ki vas čaka?

Žal mi je, da je Iličić zbolel, a v športu je pomemben dejavnik tudi sreča, da si ob pravem trenutku na pravem mestu. Rad bi izkoristil priložnost in se dokazal.

Selektor napoveduje igro na zmago na vsaki tekmi, Slovenija pa zmagovalne mentalitete v zadnjem obdobju nima.

Tudi naša reprezentanca mora začeti zmagovati v seriji. Če bo tako, bomo rasli iz tekme v tekmo. Strinjam se s selektorjem, da moramo prav na vsakem dvoboju izzivati zmago. Verjamem, da imamo dovolj kakovosti, ki jo je treba potrditi na igrišču.

Ste že preučili ligo narodov, kjer boste tekmovali z reprezentancami iz istega kakovostnega razreda?

Dobro je, da spet začutimo tekmovalni naboj, saj si na velikih tekmah tudi igralci bolj želimo uspeha. Zavedamo se, da pot na evropsko prvenstvo pelje tudi prek lige narodov. Seznanjen sem s sistemom tekmovanja, a pravo sliko bomo dobili šele po prvih tekmah. Drži, da se bomo pomerili z enakovrednimi ali slabšimi reprezentancami, kar nam ugaja. Treba bo pokazati dobro igro in nabrati točke.

Je izhodišče junijska tekma v Podgorici, kjer ste premagali Črno goro z 2:0?

Tekma v Podgorici je pravo izhodišče, saj smo poleg zmage prikazali solidno predstavo. Morda junijski termin ni najbolj merodajen, saj je klubske sezone tedaj že konec, je pa res, da je moštvo tudi na tokratnem zboru zelo podobno kot v Podgorici.