Festival Pivomanija je minulo soboto spremenil Ajdovščino v slovensko, če ne že kar evropsko prestolnico kraft piva. »Letos praznujemo peto obletnico delovanja pivovarne Pelicon,« je obiskovalce pozdravila Anita Lozar, ki malo ajdovsko pivovarno uspešno predstavlja svetu s partnerjem Matejem Peliconom in ekipo pivoljubov ter zagnanih ajdovskih pivovarjev. »Letošnja Pivomanija prinaša tudi kup novosti. Spremenili smo lokacijo, tokrat park ob Hiši mladih, s poudarkom na pivu smo poseben pečat dali naši obletnici. Dobrodošla novost je stena s pipami, na kateri je bogat izbor različnih vrst piva,« je povedala Lozarjeva in omenila ponudbo rednih in starejših receptov. Tako so iz pip tekle Peliconove klasike, kot je the 3rd pill, klasični ameriški ipa z bogatimi aromami citrusov in bezga, ki je največkrat nagrajeno pivo za najboljše pivo Slovenije), in posebne izdaje, ki jih v redni ponudbi ni, denimo bogati, bombonasti veliki ipa, ki so ga ljubitelji kraft piva težko pričakovali. Prav tako so pivoljubi z veseljem pozdravili med povratniki pogrešano enigmo.

Za mikropivovarsko sceno je značilno tudi prijateljsko sodelovanje in Pivovarna Pelicon je letos izpeljala kar nekaj takšnih sodelovanj z domačimi (Loo-blah-nah, Castra in Human Fish Brewery) in tujimi pivovarji (Yeastie Boys iz Velike Britanije, Bowar Szpunt iz Poljske in Sleeping Village Brewing iz Norveške). »Glavni akterji letošnjega festivala so prav piva, ki smo jih letos scoprali s celo četico evropskih in domačih pivovarjev. Rodili so se vrhunski zvarki, v katerih so pomembno vlogo odigrale lokalne sestavine, kot so vipavske marelice v pivu apricot wheat neipa ali sol barba v kislem pivu gosedalin tipa gose,« je razložila Anita Lozar in pri tem ni pozabila omeniti piva time 2017, ki je leto dni zorelo in dihalo v sodih in so ga prav tako premierno predstavili na Pivomaniji.

Od piranske soli do gosedalina

Nenavadni okusi niso edina presenetljiva lastnost mikropivovarstva. Pivo gosedalin so v Pivovarni Pelicon zvarili skupaj s poljsko pivovarno Bowar Szpunt, iz katere je Pivomanijo obiskal vodja marketinga Kacper Groń. »Z Anito in Matejem smo se spoznali pred nekaj leti v Mariboru in se takoj ujeli. Ko se je ob njihovi peti obletnici ponudila priložnost za sodelovanje, smo si zaželeli, da bi v pivo dodali slovensko sol, saj smo se na počitnicah v Sloveniji navdušili nad Piranskimi solinami. Ko smo enkrat imeli sol, pa nam je padla na pamet tekila, zato smo v gosedalin dodali še limeto,« je pojasnil Kacper in dodal, da v Slovenijo pride večkrat na leto. »Tu je čudovito, povsem sem se zaljubil v Slovenijo, mikropivovarska scena je kot ena velika družina, vsi poznajo vse, si pomagajo in odlično sodelujejo,« je glavno in najlepšo, a morda tudi najbolj presenetljivo lastnost mikropivovarstva povzel mladi Poljak.

Tako so ljubitelji piva do poznih večernih ur pokušali klasične in eksotične okuse piva, ki je teklo iz petindvajsetih pip. Iz zadnje, 26., pa še tonik, ki so ga v Pivovarni Pelicon ustvarili za mešanje s prav tako lokalno pridelanim vrhunskim džinom bratinov. Tudi za odlično gurmansko podlago tekočim dobrotam ni bilo treba daleč. Lokalni, ajdovski Faladur je namreč postregel s sočnimi domačimi vipavskimi pečenicami s kislim zeljem in ocvirki v maslenih štručkah. Prav tako nemogoče je bilo ostati le pri enem dobrem svežem burgerju z lokalno postrvjo, mlado špinačo in pestom suhih paradižnikov.