Medtem ko je med navijači zagrebškega Dinama in Rijeke glavna tema pogovora še vedno nedeljski derbi na Maksimirju – varovancem Matjaža Keka je točko z evrogolom za 1:1 zagotovil Momčilo Raspopović –, se privrženci splitskega Hajduka soočajo s hudo krizo svojega kluba. Varovanci Željka Kopića so namreč po šestih odigranih krogih še vedno brez zmage, ob dveh porazih so zbrali še štiri neodločene izide. Zadnjega v nedeljo na gostovanju pri Slavenu Belupu, s katerim so zdaj tudi sosedi na lestvici – moštvo iz Koprivnice je sedmo, splitski ponos pa je na osmem mestu.

Torcida preprečila stečaj

Hajduk Split obstaja že od leta 1911. Pred sedmimi leti so na stadionu Poljud praznovali stoto obletnico kluba, ki so jo zaznamovali s prijateljsko tekmo z veliko Barcelono. Od ustanovitve hrvaške nogometne lige leta 1992 so Splitčani osvojili šest naslovov prvaka, a od zadnjega je minilo že dobrih trinajst let. Zaradi netransparentnega poslovanja se je v času finančne krize (2008) nakopičilo za okrog 27 milijonov evrov dolga, kar je klub, ki je v večinski lasti splitske občine, leta 2012 pripeljalo na rob prepada. Takrat so člani najstarejše evropske nogometne navijaške skupine Torcida s protestom pred mestnim svetom zagotovili ponovno glasovanje o kreditu, ki bi vsaj začasno rešil športni ponos Dalmacije. Ker je bil na klubski račun nato finančni priliv vendarle nakazan, je Hajduk obstal v prvi ligi, a se težave na igrišču in ob njem vlečejo še danes.

V ospredju finance in ne rezultati

Da je delo v težki finančni situaciji zelo zahtevno, je na lastni koži v drugi polovici leta 2016 občutil tudi slovenski trener Marijan Pušnik. Po njegovem odhodu je na vročo klop sedel Španec Joan Carillo, tudi on pa je zdržal manj kot leto dni. Dirigentsko palico je prevzel zdajšnji trener Željko Kopić, a na zadnjih sedemnajstih tekmah je ob sedmih remijih in sedmih porazih zbral le tri zmage, med drugim je proti romunski Steaui izpadel v tretjem krogu kvalifikacij za evropsko ligo. Skupaj s športnim direktorjem Sašo Bjelanovićem sta že po tretjem krogu letošnje sezone ponudila odstop, a ga upravni odbor kluba ni sprejel. Toda po nedeljski tekmi je po poročanju hrvaških medijev zamenjava na mestu glavnega stratega zelo blizu. Včerajšnji večerni trening je še vodil Kopić. A ob klubski politiki, ki v prvi vrsti zagotavlja finančni obstanek moštva in ne njegove konkurenčnosti, vsakemu morebitnemu nasledniku ne bo lahko. To je s svojo izjavo potrdil tudi splitski župan Andro Krstulović Opara: »Kot navijač sem nezadovoljen z rezultati, a pričakujem, da bodo prišli boljši časi. Imamo upravo in nadzorni odbor, ki opravljata svoje delo brez vmešavanja politike. Njuna glavna naloga je ohranjanje finančne stabilnosti kluba, ta pa je prvi pogoj za veselje vsakega navijača.«

Navijači želijo zmage

S takim načinom delovanja so jasno nezadovoljni pri Torcidi. Želijo si konkurenčne ekipe, nekateri celo menijo, da bi Kopić moral ostati trener. Moštvo so v poletnem prestopnem roku namreč zapustili glavni nosilci igre: vratar Karlo Letica, branilec Zoran Nižić, vezist Josip Radošević, po sporazumni prekinitvi pogodbe je na lastno željo odšel tudi madžarski napadalec Marko Futacs, ki je bil v predlanski sezoni najboljši strelec hrvaške lige. Predsednik uprave Jasmin Huljaj in športni direktor Bjelanović nista pripeljala ustreznih okrepitev, situacija pa se trenutno odraža na ligaški lestvici. Dejstvo je: ne glede na to, kdo bo na klopi belih sedel po reprezentančnem premoru – ali bo to še naprej Željko Kopić ali pa njegova zamenjava, omenjajo se predvsem Siniša Oreščanin, Igor Tudor in Edi Reja – novega trenerja čaka izjemno težka naloga pod pritiskom rezultata, a tudi s tolažbo, da slabše stanje, kot je trenutno, enostavno ne more biti.