Hulot, najbolj priljubljen minister v francoski vladi, je svojo odločitev za odstop 28. avgusta sporočil kar v pogovoru za radio France Inter, odločitev pa utemeljil s tem, da se je glede okoljskih vprašanj v vladi »počutil osamljenega«. »Delamo majhne korake in Francija jih je naredila veliko več kot ostale države, a majhni koraki ne zadoščajo,« je dejal 62-letni Hulot, ki je videl premajhne korake predvsem na področju odvisnosti države od jedrske energije. Odstop je pomenil hud udarec za Macrona, ki je na izstop predsednika ZDA Donalda Trumpa iz pariškega sporazuma o podnebnih spremembah odgovoril z zavezo, da bo dosegel, da »bo naš planet znova velik«.

Na njegov položaj je Macron danes imenoval 44-letnega Francoisa de Rugyja, predsednika parlamenta, ki je bil leta poslanec Zelenih, preden je lani prestopil v Macronovo stranko, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kot navaja nemška tiskovna agencija dpa, želi z njegovim imenovanjem Macron pokazati, da resno jemlje okoljska vprašanja.

Njegovo imenovanje je naletelo na previdno dobrodošlico okoljevarstvenikov. Kot je dejal Jean-Francois Julliard, vodja Greenpeace Francije, se je de Rugy v preteklosti zavzemal za okolje, še posebej z nasprotovanjem jedrski energiji, da pa ima le malo možnosti, da bo bolj uspešen od Hulota, če ne bo prišlo do spremembe na strani Macrona ali premierja Edouarda Philippa.

Imenovanje je zasenčil še en pomemben odstop v tednu dni, saj je pred tem danes odstopila ministrica za šport Laura Flessel, ki je bila prav tako ena najbolj priljubljenih članov vlade.