Znanstvenik Supasorn Suwajanakorn se ukvarja s tehnologijo, ki za to, da ustvari povsem realen 3D model obraza katerekoli osebe, potrebuje zgolj nekaj fotografij ali posnetkov te osebe. Tako izdelan model je videti in govori povsem tako kot oseba, po podobi katere je narejen.

Tehnologija bo ljudem omogočala občutek, da lahko govorijo s svojimi že preminulimi sorodniki, možno pa bo tudi polaganje besed v usta svetovno znanih pisateljev, modrecev ali kogarkoli drugega. »Možnosti so neskončne,« brez lažne skromnosti napoveduje Suwajanakorn.

Zbrane je nagovoril lažni Barack Obama

V nedavnem TED govoru je morebitne dvomljivce prepričal s prikazom tovrstnega 3D modela. Zbrane v dvorani je s platna nagovoril Barack Obama, ki je bil videti povsem resničen. A ni bil. V podobnih prikazih zmožnosti tehnologije so bili doslej prikazani že George Bush, Hillary Clinton, Tom Hanks in Daniel Craig, navaja RT. Tehnologija zna povsem poustvariti videz osebe, 3D model je namreč izjemno natančna replika pravega obraza.

Če so lažne novice v svetu, v katerem za zdaj še ni lažnih 3D obrazov politikov, zmožne krojiti politiko, si ni težko predstavljati, kakšen bi lahko bil učinek 3D modelov ljudi, ki odločajo o najpomembnejših političnih vprašanjih. V napačnih rokah bi lahko Suwajanakornova tehnologija postala nevarno sredstvo za zavajanje ljudi, še piše RT.