Zaupna depeša z naslovom Kaj potrebujejo Makedonci za rešitev spora o imenu nosi datum 29. julij 2008, sestavila pa jo je tedanja ameriška veleposlanica v Skopju Gilian Milovanovic, povzema makedonska tiskovna agencija Mia.

Depeša kaže, da se makedonski pogajalski cilji, ki jih je Skopje v določeni meri doseglo junija letos s sklenitvijo dogovora z Atenami, v zadnjem desetletju niso preveč spremenili.

Veleposlanica Milovanovic v prvem delu dopisa predstavlja svoje ugotovitve po srečanjih s tedanjim makedonskim vodstvom - predsednikom Brankom Crvenkovskim in premierjem Nikolo Gruevskim. Slednja sta ji predstavila, kaj bi bilo za Makedonijo sprejemljivo.

Kot piše v depeši, ameriško veleposlaništvo v Skopju ugotavlja, da bi v kontekstu dogovora, ki bi odprl pot za članstvo v zvezi Nato in začetek pogajanj o vstopu v EU, makedonska vlada na koncu sprejela ime Republika Sever Makedonije ali Republika Severna Makedonija.

Jezik se bo še naprej imenoval makedonski in ne severnomakedonski

To ime bi Skopje uporabljalo v vseh mednarodnih organizacijah in dvostransko z državami, ki ne bi želele uporabljati njenega ustavnega imena, čeprav glede na navedbe Milovanoviceve vsega tega na sestanku niso eksplicitno dorekli. Bi pa Skopje še naprej uporabljajo svoje ustavno ime, ko bi govorilo o sebi, na potnih listih, proizvodih in v medijih, še piše v depeši.

V njej prav tako piše, da bi se jezik in narod imenovala makedonski oz. Makedonci, »kar bi lahko obravnavali potiho, morebiti kot aneks k resoluciji VS ZN ali v kakem drugem internem dokumentu ZN, ki ne bi bil predmet grške preverbe oz. potrditve«. »Bistvo je v tem, da Makedonija potrebuje zagotovila, da se bo njen jezik, narod itd. še naprej imenoval makedonski, ne severnomakedonski,« še izpostavlja depeša.

Makedonski premier Zoran Zaev je v odzivu dejal, da je dokument, ki ga je objavil Wikileaks, še en razlog več za udeležbo na referendumu o imenu države konec meseca. »Ta dokaz je še en razlog, da stopimo skupaj in zagotovimo Makedoniji prihodnost,« je dejal novinarjem po poročanju makedonske tiskovne agencije Mia. Dodal je, da so številne makedonske vlade skušale doseči dogovor, tudi prejšnja.

Grčija in Makedonija sta po desetletjih spora 17. junija podpisali sporazum o imenu, po katerem bi se slednja imenovala Severna Makedonija. Posledično je Makedonija dočakala premike pri približevanju EU in Natu, ki ga je ovirala Grčija, ker ima na severu pokrajino z istim imenom. Makedonci bodo imeli 30. septembra referendum, na katerem bodo povedali, ali sporazum podpirajo.