Do tujcev sovražna Liga bi tako močno presegla rezultat z marčnih volitev, ko je osvojila 17 odstotkov glasov. Populističnemu Gibanju pet zvezd je medtem v primerjavi z volitvami podpora nekoliko upadla. Tedaj so osvojili 32 odstotkov glasov.

Salvinijeva stranka je podporo pridobila predvsem na račun desne stranke Naprej Italija nekdanjega premierja Silvia Berlusconija, ki ima glede na anketo s 6,9 odstotka zgodovinsko nizko podporo. Na volitvah je ta stranka osvojila 14 odstotkov glasov.

Ne verjame rezultatom, ker da so previsoki

Levosredinska Demokratska stranka ima medtem podobno podporo kot na volitvah. Tedaj je osvojila približno 19 odstotkov, v anketi SWG pa 17,7 odstotka.

»Ne verjamem tem rezultatom, previsoki so,« je v odzivu povedal Salvini. Vendar pa Ligo tudi glede na anketo inštituta Plepoli podpira 30 odstotkov vprašanih, Gibanje pet zvezd pa 29 odstotkov, navaja APA.

Salvini: Merklova podcenila posledice množičnega prihoda migrantov

Salvini je danes dejal, da je nemška kanclerka Angela Merkel podcenila izzive, ki jih predstavlja množični prihod migrantov. S tem je povezal tudi zadnje nasilne proteste skrajne desnice v nemškem Chemnitzu.

»Angela Merkel je zagotovo podcenila tveganje družbenega spopada, ko je trdila, da je v Nemčiji dovolj prostora za več sto tisoč ljudi,« je Salvini povedal za nemški portal Deutsche Welle.

»Še vedno se spominjam, kaj se je zgodilo leta 2015 ob praznovanju novega leta v Kölnu in drugje,« je dodal. Tedaj je bilo več sto žensk žrtev spolnih napadov skupin migrantov, večinoma iz Severne Afrike.

Temu je sledilo več hujših kaznivih dejanj, ki so jih zagrešili migranti, kar je spodbudilo vzpon skrajno desne, protipriseljenske stranke Alternativa za Nemčijo (AfD), navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Nazadnje je bil v mestu Chemnitz ubit Nemec kubanskega rodu, kar je v zadnjem tednu sprožilo nasilne proteste podpornikov skrajne desnice, zbirali pa so se tudi njihovi nasprotniki. Pri tem je bilo več deset ljudi poškodovanih.