V izjavi za novinarje ju je pozval k telefonskemu pogovoru še pred njunim za v petek predvidenim srečanjem z iranskim kolegom v Teheranu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Rusija, ki podpira sirsko vlado, in Turčija, ki podpira upornike, bi morali imeti več časa za pogajanja o načinu za preprečitev spopadov za Idlib in najti rešitev, ki bi preprečila prelivanje krvi, je dejal.

Turčija je imela že več krogov pogovorov z Rusijo, da bi preprečila napad na Idlib, vendar se sirske režimske sile kljub temu kopičijo okoli province.

Izrazil je upanje, da so današnji ruski letalski napadi na tarče v Idlibu samo znak tega, da pogovori med Rusijo in Turčijo doslej niso dobro potekali in ne tega, da je bila sprejeta odločitev o začetku ofenzive, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sirski observatorij za človekove pravice je medtem sporočil, da so ruski napadi v Idlibu danes zahtevali življenja najmanj devetih civilistov, tudi otrok. Gre za prve ruske letalske napade po 22 dneh. Ofenziva bi bila uničujoča za okoli 2,5 milijona ljudi v tej severozahodni provinci Sirije, kamor so se zatekli mnogi civilisti in uporniki, ki so bili pregnani z območij, ki so jih zasedle vladne sile.

Združeni narodi so prejšnjo sredo opozorili, da bi lahko napad na to provinco sprožil nov begunski val do 800.000 ljudi, ki že zdaj živijo v zelo slabih razmerah. To pa bi lahko botrovalo "humanitarni katastrofi ogromnih razsežnosti".